Van kaart tot vork: Ganzenstoof met kriekenbier

Een iets aangepaste uitvoering van een favoriet recept: Stoverij van Gans in Kriekenbier. Heerlijk bij rode kool of stamppot, maar ook heerlijk op een vers gebakken baquette of petit pain.

foto van ganzenstoof op het oliestelHet is al weer even geleden dat er een stukje op draadhaarbauke.nl verscheen. Door omstandigheden zijn Bauke en Baas minder in het veld dan voorheen. Het is niet anders. Maar niet getreurd: ook al heeft Bauke ze niet hoeven apporteren, de baas had toch een vracht aan gans in de vriezer. Tijd voor een kriekenstoof… “Van kaart tot vork: Ganzenstoof met kriekenbier” verder lezen

Van veld tot vork: Hazensoep

Een pan met hazensoep

Een onverwacht genoegen…, niet een bak met hazenpeper maar een bak met hazenbouillon ontdooien. En dus kwam er een recept van Het Brabants Jachthuis tevoorschijn en maakten we hazensoep met paddestoelen.

“Van veld tot vork: Hazensoep” verder lezen

Van veld tot vork: haasrugfilet in port

Haasrugfilet in portjus

Ineens is daar hét moment… Dat moment dat iedereen vreest. Het moment waarop je vriezer te klein blijkt. Het moment waarop je besluit om die twee hazen te ontdooien. En dus verdwenen er karkassen en botten in de pan voor wildbouillon. De lopers verdwenen in een marinade om later in de hazenpeper te gaan. En dan heb je ook nog de rugfilets. Aan de slag..!

“Van veld tot vork: haasrugfilet in port” verder lezen

Van veld tot vork: Ganzenworst…

Witgevroren Porkert-8

Worst draaien? Dan M.E.N.G.K.O.U.D op je knokkels laten tatoeëren. Dat is de allesoverheersende tip van Meneer Wateetons in zijn standaardwerk ‘Over Worst’. Ook Jiri Brandt drukt ons in zijn veelbekeken masterclass ´Zelf verse worst maken’ op het hart om vooral koud te werken: “de temperatuur van het deeg moet niet boven de zes graden uit komen”. En dus lag onze Porkert nr 8 in de vriezer te wachten op actie.
Het zou 14 ganzenworsten opleveren.

“Van veld tot vork: Ganzenworst…” verder lezen

De laatste van het jaar…

20161230_115500_akker_650x212

De kruitdampen trekken door de straat. De jaarwisseling is in Nederland pas over drie uur maar het vuurwerk doet anders vermoeden. Ik heb net een haas panklaar gemaakt en mijmer nog even over de dag van gisteren…

“De laatste van het jaar…” verder lezen

Van Veld tot vork: Fazant en Boerenjongens…

IMG_4095_FazantOpgebonden_650x192

En dan heb je een prachtige fazantenhaan, zelf netjes panklaar gemaakt. Een paar weken geleden geoogst zien worden, door Bauke netjes geapporteerd. Dan is het wachten op het juiste moment én het juiste recept. Het moment liet door een stevige griep even op zich wachten. Je moet tenslotte wel iéts kunnen proeven. En een recept werd door Sandra aangebracht. Aan de slag….

“Van Veld tot vork: Fazant en Boerenjongens…” verder lezen

Panklaar maken van fazant

Fazant (foto: JelleS -via Flickr- [CC Licentie BY-SA 2.0])Ik ben voorjager en geniet erg van de samenwerking met Bauke. Je hond trainen om het maximale uit zijn natuurlijke aanleg te halen is uitdagend. De kans om met al die trainingsarbeid ook ervaring op te doen in de jachtpraktijk is geweldig, ik hoef geen geweerdrager te zijn om te genieten in het veld.  Maar het genieten krijgt wel een extra dimensie wanneer je van de jachtheren een stuk van de oogst meekrijgt. Een jonge fazanthaan die Bauke 72 uur geleden apporteerde.
Maar ja, dan hangt het stuk, vol in het pak in je garage en dan…?

Dan maak je een stap-voor-stap plan… “Panklaar maken van fazant” verder lezen

Van veld tot vork: Stoverij van Gans in Kriekenbier

oliestel_700x175

Twee weken geleden kreeg ik een Nijlgans mee uit het veld. Het is qua formaat niet echt een gans, eerder een erg uit de kluiten gewassen eend. Een Nijlgans had ik nog nooit gegeten. Spannend! Direct dezelfde middag panklaar gemaakt. Het resultaat: twee borstfilets en twee poten. In afwachting van een goed recept verdween het vlees in de vriezer. Van Mona kregen we een recept voor een stoverij in Kriekenbier. Een recept dat (maar dan met tamme gans) ook op internet te vinden is. Ze voorspelde het al: het is een gevaarlijk recept, je eet er je vingers tot net achter je ellebogen bij op 😀 .  “Van veld tot vork: Stoverij van Gans in Kriekenbier” verder lezen