Schadebestrijding in de tarwe: snelle snack…

Uitzetten van de lokstal

Voor het eerst dit jaar zouden Bauke en baas mee mogen op schadebestrijding. De telefoon piept: “verandering van plan: we spreken af bij een andere boer…” En dus melden we ons ruim voor het afgesproken tijdstip op het afgesproken erf.

“Schadebestrijding in de tarwe: snelle snack…” verder lezen

Van veld tot vork: Hazensoep

Een pan met hazensoep

Een onverwacht genoegen…, niet een bak met hazenpeper maar een bak met hazenbouillon ontdooien. En dus kwam er een recept van Het Brabants Jachthuis tevoorschijn en maakten we hazensoep met paddestoelen.

“Van veld tot vork: Hazensoep” verder lezen

Van veld tot vork: haasrugfilet in port

Haasrugfilet, portjus, spinazie en aardappel-knolselderijpuree.

Ineens is daar hét moment… Dat moment dat iedereen vreest. Het moment waarop je vriezer te klein blijkt. Het moment waarop je besluit om die twee hazen te ontdooien. En dus verdwenen er karkassen en botten in de pan voor wildbouillon. De lopers verdwenen in een marinade om later in de hazenpeper te gaan. En dan heb je ook nog de rugfilets. Aan de slag..!

“Van veld tot vork: haasrugfilet in port” verder lezen

Van veld tot vork: Ganzenworst…

Witgevroren Porkert-8

Worst draaien? Dan M.E.N.G.K.O.U.D op je knokkels laten tatoeëren. Dat is de allesoverheersende tip van Meneer Wateetons in zijn standaardwerk ‘Over Worst’. Ook Jiri Brandt drukt ons in zijn veelbekeken masterclass ´Zelf verse worst maken’ op het hart om vooral koud te werken: “de temperatuur van het deeg moet niet boven de zes graden uit komen”. En dus lag onze Porkert nr 8 in de vriezer te wachten op actie.
Het zou 14 ganzenworsten opleveren.

“Van veld tot vork: Ganzenworst…” verder lezen

WBE Ganzendag-2

Dag 2 van de gecoördineerde ganzenbejaging rond Schiphol. Vorige week zaterdag was de eerste dag van de actie die op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu plaatsvond. Zagen we ze vliegen? Nou en of!

“WBE Ganzendag-2” verder lezen

De laatste van het jaar…

20161230_115500_akker_650x212

De kruitdampen trekken door de straat. De jaarwisseling is in Nederland pas over drie uur maar het vuurwerk doet anders vermoeden. Ik heb net een haas panklaar gemaakt en mijmer nog even over de dag van gisteren…

“De laatste van het jaar…” verder lezen

Grijs, glibberig, genoten…

We mochten ‘mee op de hazen…’

Grijs weer, de linie over de zwarte akker

De beperkingen die van kracht waren tijdens de recente uitbraak van vogelgriep, zijn ingetrokken. De datum stond al even in de agenda. Niets stond ons dus in de weg om een paar uren ‘op de hazen te gaan’.

“Grijs, glibberig, genoten…” verder lezen