Gezondheid baas en hond…

In de (voorbereiding op de) jachtpraktijk komen baas en hond in uiteenlopend terrein en hanteren regelmatig wild. Soms lopen we daarbij (onbewust) gezondheidsrisico’s. Hieronder zeker geen uitputtende lijst, maar wanneer ik iets tegenkom zet ik het hier neer.

 • HAZENPEST (Tuleramie)
  Universiteit Wageningen stelt op haar website: “Tularemie is de naam van een ziekte die veroorzaakt wordt door een infectie met de gram-negatieve bacterie Francisella tularensis. Deze bacterie kan vele diersoorten en mensen infecteren. Het is een zoönose (ziekte die van dier naar mens kan overgaan) die met name op het noordelijk halfrond voorkomt. Tularemie komt op uitgebreide schaal voor in de Scandinavische landen en ook in Oost-Europa en in Spanje.
  In Nederland werd de ziekte lang niet aangetoond, maar in 2013 is in Nederland een besmette haas en een besmette jongen gevonden.”Symptomen bij dieren
  Symptomen bij dieren kunnen volgens Universiteit Wageningen worden samengevat als behorende bij een bloedvergiftiging: acuut begin met hoge koorts, stilzitten, verminderde eetlust, stijfheid en algehele malaise. Hoesten, diarree en vergrote urine-uitscheiding kunnen voorkomen. Verdikking van de lymfeknopen vlak bij de plaats waar de bacterie het lichaam ingegaan is, springen in het oog. Via het eten van besmette knaagdieren hebben katten een verhoogd risico op infectie. Na orale opname kunnen zweertjes in de mond of achterin de keelholte ontstaan.

  Symptomen bij mensen
  De ziekte kan zich volgens het RIVM op verschillende manieren uiten. De meest voorkomende vorm uit zich in zweren op de huid na contact met besmette karkassen van dieren of een beet van een besmet insect. Andere uitingsvormen zijn een oogontsteking, opgezwollen lymfeklieren, buikklachten/diarree, of, ernstiger, een longontsteking. Gewoonlijk begint de ziekte met koorts, hoofdpijn, spierpijn en keelpijn. Binnen 24 tot 48 uur verschijnt er een ontstoken blaar op de plaats van infectie, gewoonlijk een vinger, arm, oog of het gehemelte. Omdat de ziekte zeldzaam is en de klachten verward kunnen worden met andere aandoeningen is het moeilijk om de diagnose te stellen.

  Meer informatie:
  – RIVM
  (http://www.rivm.nl )
  – Universiteit Wageningen
  (http://www.wageningenur.nl )
  Dutch Wildlife Health Centre (http://www.dwhc.nl/ )

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.