Jacht, honden en ijs: kantje boord…

Natte plunje na een gevaarlijk avointuur | foto: Gerrit van Alphen

Zuid-Hollandse jager Gerrit deelde een foto met ons. En nu eens niet een foto van z’n hond Vera in actie. Neen, een foto van z’n natte plunje. Gerrit wil hier graag het schokkende verhaal achter de foto, als indringende waarschuwing, met ons delen: “Hoe meer er alert blijven en leren hoe beter.”

“Jacht, honden en ijs: kantje boord…” verder lezen

Panklaar maken van fazant

Fazant (foto: JelleS -via Flickr- [CC Licentie BY-SA 2.0])Ik ben voorjager en geniet erg van de samenwerking met Bauke. Je hond trainen om het maximale uit zijn natuurlijke aanleg te halen is uitdagend. De kans om met al die trainingsarbeid ook ervaring op te doen in de jachtpraktijk is geweldig, ik hoef geen geweerdrager te zijn om te genieten in het veld.  Maar het genieten krijgt wel een extra dimensie wanneer je van de jachtheren een stuk van de oogst meekrijgt. Een jonge fazanthaan die Bauke 72 uur geleden apporteerde.
Maar ja, dan hangt het stuk, vol in het pak in je garage en dan…?

Dan maak je een stap-voor-stap plan… “Panklaar maken van fazant” verder lezen

Gelezen: Honden met stokken: levensgevaarlijk!

DSK_zoe_mand_kap_750x236

Zolang wij met honden werken verbieden we ze om met stokken te spelen. Ook niet even, gewoon nooit. Met stokken spelen is levensgevaarlijk voor honden. Dat ondervond Arlette. Zij liet haar Duitse Staande Korthaar Zoë ook nooit met stokken spelen. Toch liep de hond een stokwond op en moest Arlette ineens de dood van haar hond onder ogen zien. “Gelezen: Honden met stokken: levensgevaarlijk!” verder lezen

Nieuw in de jachtpraktijk: jagerstaal

Arie Verweij in voorbereiding op de A-proefSta een minuutje tussen de jagers en het duizelt je. Lees eens een jachtdagboek van iemand. Zoveel termen. Is daar wel ‘chocola’ van te maken? Wijlen Jac van Ginneken deed zijn uiterste best om de jagerstaal binnen het Nederlandse taalgebied te vast te leggen.

Via het menu: Jachtpraktijk / Jagerstaal opent zich een nieuw venster met daarin, in alfabetische volgorde, een grote lijst met jachtgerelateerde termen.

 

Gelezen: koken met de feestdagen…

Soms heb je van die weekenden waarin het werk met de hond eens niet centraal staat. Ook midden in het jachtseizoen. Er is tenslotte meer op aarde. Dan is er ook even tijd om bij te lezen. Ik liet me inspireren door hondenman en levensgenieter Jan B. Zijn recept voor een ouderwets polderkonijn spreekt zeer tot de verbeelding.
Fijn weekend! 😀

Panklaar maken van een haas

Haas op de lopers (foto: Chris Chapman - onder Creative Commons Licentie CC BY-NC-SA 2.0)

Het wildseizoen stelt ons soms voor verrassende uitdagingen. Zo ging ik een paar dagen geleden onverwacht naar huis met een volle haas. Zo’n verse Hollandse Haas. Meer ‘scharrel’ dan dit kan je het vlees niet krijgen. Met aandacht en respect maken we die panklaar. “Panklaar maken van een haas” verder lezen

Gelezen: KNJV Proeven 2013 in cijfers…

Rudi Meijjer en LiesjeOok dit jaar heeft Rudi Meijjer van Jachthondenschool Almere zijn analytische vaardigheden losgelaten op het KNJV proevenseizoen 2013.

Het resultaat verscheen zojuist in de jachthondengroep op FaceBook. Interessant inzichten. Geeft jezelf ook een gevoel hoe jij het met jouw hondje ten opzichte van minimum, gemiddelde en maximum doet.
Door de nieuwe wijze van inschrijven en resultaten publiceren kan hij helaas geen overzicht op ras niveau meer maken.

Van het vorig jaar is wel een totaaloverzicht met onderverdeling naar ras. “Gelezen: KNJV Proeven 2013 in cijfers…” verder lezen