Schadebestrijding in de tarwe: snelle snack…

Uitzetten van de lokstal

Voor het eerst dit jaar zouden Bauke en baas mee mogen op schadebestrijding. De telefoon piept: “verandering van plan: we spreken af bij een andere boer…” En dus melden we ons ruim voor het afgesproken tijdstip op het afgesproken erf.

“Schadebestrijding in de tarwe: snelle snack…” verder lezen

Van veld tot vork: Ganzenworst…

Witgevroren Porkert-8

Worst draaien? Dan M.E.N.G.K.O.U.D op je knokkels laten tatoeëren. Dat is de allesoverheersende tip van Meneer Wateetons in zijn standaardwerk ‘Over Worst’. Ook Jiri Brandt drukt ons in zijn veelbekeken masterclass ´Zelf verse worst maken’ op het hart om vooral koud te werken: “de temperatuur van het deeg moet niet boven de zes graden uit komen”. En dus lag onze Porkert nr 8 in de vriezer te wachten op actie.
Het zou 14 ganzenworsten opleveren.

“Van veld tot vork: Ganzenworst…” verder lezen

WBE Ganzendag-2

Dag 2 van de gecoördineerde ganzenbejaging rond Schiphol. Vorige week zaterdag was de eerste dag van de actie die op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu plaatsvond. Zagen we ze vliegen? Nou en of!

“WBE Ganzendag-2” verder lezen

Jacht, honden en ijs: kantje boord…

Natte plunje na een gevaarlijk avointuur | foto: Gerrit van Alphen

Zuid-Hollandse jager Gerrit deelde een foto met ons. En nu eens niet een foto van z’n hond Vera in actie. Neen, een foto van z’n natte plunje. Gerrit wil hier graag het schokkende verhaal achter de foto, als indringende waarschuwing, met ons delen: “Hoe meer er alert blijven en leren hoe beter.”

“Jacht, honden en ijs: kantje boord…” verder lezen

De laatste van het jaar…

20161230_115500_akker_650x212

De kruitdampen trekken door de straat. De jaarwisseling is in Nederland pas over drie uur maar het vuurwerk doet anders vermoeden. Ik heb net een haas panklaar gemaakt en mijmer nog even over de dag van gisteren…

“De laatste van het jaar…” verder lezen

Grijs, glibberig, genoten…

We mochten ‘mee op de hazen…’

Grijs weer, de linie over de zwarte akker

De beperkingen die van kracht waren tijdens de recente uitbraak van vogelgriep, zijn ingetrokken. De datum stond al even in de agenda. Niets stond ons dus in de weg om een paar uren ‘op de hazen te gaan’.

“Grijs, glibberig, genoten…” verder lezen

Van de pot gerukt…

Bauke zou voor een verrassing zorgen…

een drift tijdens de hazenjacht

Voor ons is een doordeweekse maandag niet echt een gebruikelijk moment voor de hazenjacht. Maar op de vraag of ik aanwezig kon zijn antwoordde ik direct: “ja, Bauke en ik  zijn van de partij”. De maandag begon mistig maar vrij snel werd de mist verdreven door een krachtig zonnetje. Het zou nog aardig warm worden.

“Van de pot gerukt…” verder lezen