Van kaart tot vork: Ganzenstoof met kriekenbier

Een iets aangepaste uitvoering van een favoriet recept: Stoverij van Gans in Kriekenbier. Heerlijk bij rode kool of stamppot, maar ook heerlijk op een vers gebakken baquette of petit pain.

foto van ganzenstoof op het oliestelHet is al weer even geleden dat er een stukje op draadhaarbauke.nl verscheen. Door omstandigheden zijn Bauke en Baas minder in het veld dan voorheen. Het is niet anders. Maar niet getreurd: ook al heeft Bauke ze niet hoeven apporteren, de baas had toch een vracht aan gans in de vriezer. Tijd voor een kriekenstoof…

Niet in het veld, toch wild in de pan?

Voor wie niet in de gelegenheid is om zelf met de mannen in het groen het veld in te gaan om wild te bemachtigen zijn er alternatieve mogelijkheden. Natuurlijk kunt u langs de plaatselijke poelier maar het kan ook anders.

Wild op de kaart
Sinds enige tijd geeft de Nederlandse Jagersvereniging u de gelegenheid om in contact te komen met jagers bij u in de buurt die wild uit de jacht of schadebestrijding ter beschikking stellen. Op de website ´Wild Op De Kaart’ kunt u aanbieders vinden en in contact met hen komen.

Villen, niet plukken!

Een wilde gans is best eenvoudig panklaar te maken. Er zit vrijwel geen vet onder het vel waardoor in z’n geheel braden niet echt aan te raden is. En dus plukken we de gans niet maar villen hem gedeeltelijk. Met een simpele insnede van het vel op het borstbeen is het vel met de duimen goed los te maken. En zo kunnen poten (voor de stoof!) en borstfilets uitgenomen worden. Wij halen ook de nekken er uit als lekkernij voor de honden. En natuurlijk neem ik de vleugels af voor trainingsdoeleinden met onze honden. Even zoeken op internet levert voldoende ‘hoe doe ik…’ informatie op.

Potig…

Zoals dat vaak gaat is de beperkte ruimte in de vriezer aanleiding om ruimte te maken voor nieuwe voorraad. En dus diepten we wat zakken met ganzenpoten op, ze nemen relatief veel ruimte in de vriezer in. Ganzenpoten zijn heerlijk voor een stoof want vlees op het bot geeft veel meer smaak af dan zonder bot. En dus kon het grote ontdooien beginnen.

Beproefd recept

We maakten het al eerder: Van veld tot vork: Stoverij van Gans in Kriekenbier
Maar voor mij zijn recepten een vertrekpunt, niet persé een blauwdruk.

BijenkorfAdvertentie-HallerKooktoestellenIn deze uitvoering zijn er drie aanpassingen:

  • als vetstof gebruikte ik gerookt vetspek. Als bonus eindig je ook nog met heerlijke kaantjes.
  • er gingen ook twee tenen knoflook in.
  • de groentebouillon werd gemaakt op basis van een door mijn lief  zelfgemaakte bouillonpasta in plaats van een bouillonblokje

De aller-allerbelangrijkste hulpmiddelen waren ook deze keer een grote gietijzerenpan en mijn vertrouwde 4-pits Haller oliestel. Op het oliestel is het instellen van de temperatuur om die enkele blub te krijgen echt kinderspel.

Gevaarlijk resultaat

Na een kleine zes uur op het oliestel kon er ‘geplukt´ gaan worden. Het vlees liet zich makkelijk van de botten plukken was mals maar nog wel stevig. Tijdens het plukken stond de gezeefde saus tot de helft in te koken.

De bedoeling was dat vlees en saus in twee bakken opnieuw de vriezer in gingen voor later gebruik. Ook nu was dat lastig. Het is zo gevaarlijk lekker…, je blijft proeven. En dan is het lastig om wat te bewaren voor later.

Serveertips:

  • Lekker bij een stamppot of rode kool
  • Maar ook heerlijk op een vers gebakken baquette als ‘broodje warm vlees’

Eet smakelijk!

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.