WBE Ganzendag-2

Dag 2 van de gecoördineerde ganzenbejaging rond Schiphol. Vorige week zaterdag was de eerste dag van de actie die op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu plaatsvond. Zagen we ze vliegen? Nou en of!

Tijd zat…
De wekker zou om 06:15 gaan. Tijd zat. Maar Bauke dacht er anders over. Om 05:30 hoorden we Baukmans onrustig piepen. Dat is niets voor hem. Ik wrijf de slaap uit mn ogen en ga met hem naar buiten. Want er zal wel sprake zijn van bijzonder hoge nood. Nou niets van dat al. Eenmaal buiten loopt Baukmans mij onderzoekend aan te kijken: “jij hebt niet de goede kleren aan vriend!”. Kennelijk was hij de avond tevoren nog niet vergeten Zoals gebruikelijk werden de auto ingepakt, kleding klaargelegd en het koffieapparaat ‘op scherp’ gezet. Nou ja, beter te vroeg dan te laat.
Bauke zit in de auto en ik ga mijn groene pak aantrekken. Grappig om te zien dat Syb opgewonden raakt van het groen. Hij heeft immers geen idee wat er precies gaat gebeuren.

Op het boerenerf begroet ik de twee geweren. Lieslaarzen aan en bepakt gaan we op pad. Eenmaal in het veld zetten we de lokstal uit en plaatsen onze ´hutjes’. Bauke en baas kiezen plek in het talud van een dam. Een plek waar regelmatig allerlei materiaal ligt. Ons scherm lijkt niet echt te camoufleren maar dit valt in de praktijk best mee. Het ontrekt Bauke en baas aan het zicht.

We bevinden ons tussen de twee geweren in. Bauke kan op deze plek, in tegenstelling tot vorige week, wel zelfstandig liggen. Prima plek dus.

Dubbelop
We zien best wel wat ganzen overkomen. Vluchten in de verte, vluchten die over komen maar te hoog. Eigenlijk kunnen we beter Bauke in de gaten houden. Hij is er scherp op en tekent op het minste of geringste.

Meer dan vorige week horen we ook schoten in de velden om ons heen. En dan ineens hoor ik: “Ganzen!” Bauke en ik maken ons klein en ik druk me plat tegen het talud. We horen een schot, ik zie uit mijn ooghoeken een gans neergaan aan de overkant van de sloot. Binnen een halve minuut valt nog een schot. Ik hoor achter me, in de lokstal, een plof. Het eerste geweer roept “Hond!” en ik zet Bauke in. Die aarzelt niet en is in n0-time bij de gans die het eerste neerkwam. Met een grauwe gans in de vang komt meneer zich aan de rand van de sloot melden. Ik pak de gans aan, geef Bauke wat richting en ‘Apport!´ mee. Bauke rent aan de andere kant van de sloot de lokstal in en brengt de tweede grauwe in onze ‘hut’.

Na een paar uurtjes kruipen de geweren uit de dekking en gaan we opruimen en dan op naar de koffie.
We leggen met twee grauwe ganzen het bescheiden tableau en staan even stil bij de oogst van de dag.

Het was fris, er stond een aantrekkend ijzig windje, er kwam meer bewolking. Misschien hielp dat wel mee om meer ganzen op de wieken te krijgen dan vorige week. Een paar uurtjes met goed gezelschap in het veld. Bauke heeft twee apportjes mogen doen. Bauke en baas zijn er weer groots mee. We hebben een fijne ochtend in het veld gehad en een bijdrage aan de vliegveiligheid geleverd.

Het was mooi, en dat was het.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.