Ganzendag on the rocks…

Bauke ziet de zon opkomen

Ganzen en vliegverkeer, het blijft een gevaarlijke combinatie. Bauke en baas mochten met de mannen mee op ganzenjacht.

Een week of wat geleden viel een email van onze WildBeheerEenheid (WBE) op onze digitale deurmat. De strekking: er was een verzoek gekomen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om een gecoördineerde ganzenbejaging binnen de 10 km zone rondom luchthaven Schiphol. Dit in het kader van risicoreductie vliegveiligheid. In het afgelopen kalenderjaar waren er geen ganzenvangacties, waardoor de beoogde populatiereductie van de ganzen onder druk is komen te staan. Alle vijf wildbeheereenheden (WBE) rond Schiphol deden mee. In Haarlemmermeer, Amstelland, Spaarnwoude, Wijckermeer, en Zaanstreek zouden jachthouders, tijdens deze eerste ganzendag van het jaar, gelijktijdig in het veld zijn. Of we de datum even in de agenda wilden zetten. Nou, dat wilden wij wel 😀

Bauke en baas op post in een ijzige slootEn zo belandden Bauke en baas samen met Peter in een ijzige sloot. We zagen iedere paar minuten een vliegtuig in de laatste kilometer tot de landingsbaan. We zagen ook een aantal ganzen maar ver buiten bereik. Slechts één enkele gans tekende goed op de lokstal maar wist de hagel te ontlopen. Voor Bauke was het desondanks hard werken. Want hij moest zich op het steile, glibberige ijskoude talud gedekt houden. En dan mag je best een plekje in de nek van de baas opzoeken. Dat geeft in ieder geval houvast.

Tussendoor kon Bauke nog wel wat apporteerwerk doen: de baas had een dummy meegenomen en Peter gaf geschikte momenten aan. En dus moesten er, werkend vanuit een sloot, geen ganzen maar kunststof bumpertjes gehaald worden.

Laarzen in een ijzige sloot

Rusky thermosokken van DeerhunterWe stonden de hele tijd in een sloot die bedekt was met ijs. We werken wel vaker vanuit een sloot maar dit was een eerste keer met ijs, de eerste keer ‘on the rocks’. Ondanks mijn niet-geïsoleerde lieslaarzen heb ik geen moment koude voeten gehad. Dit was vooral te danken aan de Rusky Thermo Socks van Deerhunter die we bij Het Brabants Jachthuis hadden gekocht.

Na een dikke drie uur vonden we het mooi, het was tijd voor een warme bak koffie met een lekkere stroopkoek. Bauke kon even lekker opdrogen en opwarmen met zn droogjas van onze huisleverancier Hunter&Co.

Bauke droogt en warmt op met droogjas

We hadden dus niets op het tableau maar wel een fijne ochtend in het veld gehad.

Deze eerste ganzendag van 2017 sloten we af in stijl. Het is zaterdagavond en dus eten we brood. Voor deze keer met lekkere ganzenkroketten van Hollands Wild. Heerlijk!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.