Zweetwerktraining: beheers je…!

Zweetspoor 200 m 20160124

De uitdaging moest gezocht worden in de beheersing en niet in het spoor zelf. Dat was de opdracht waarmee we vanmorgen op pad gingen. Na 200 meter kwamen we bij ‘het stuk’ en ik deed onderweg behoorlijk wat leerpunten op.

Trainingsdoel

Uit de training van de afgelopen week bleek dat we nu vooral aandacht moeten hebben voor ‘Rust en beheerste passie bij het uitwerken van het spoor’. Het gaat er om dat we vandaag een spoor volgen dat:

 1. Niet te lang is: Bauke moet succes hebben, hij moet zonder al te veel aansporing bij ‘het stuk’ komen.
 2. Niet te moeilijk is: Bauke moet geconcentreerd het spoor uitwerken. Het spoor moet dus wel slingeren maar geen ingewikkelde situaties als kruisingen bevatten. Het spoor moet met de wind in de rug gelopen worden.
 3. Concentratie vergt: Het spoor kent weliswaar geen moeilijke haken maar slingert wel genoeg zodat Bauke, met de wind in de rug, aandacht voor de grond moet hebben om bij ‘het stuk’ te komen.

Voorbereiding

 • trainingslocatie kiezen
 • pens in netje aan sleeplijntje
 • reevel
 • knijperriem
 • GPS tracker
 • een ‘lege’ hond

Met het trainingsdoel voor ogen tref ik de voorbereidingen. Allereerst is dat het kijken naar de weersverwachting en het kiezen van het terrein. De weersverwachting leert dat het zwaar bewolkt en overwegend droog zal zijn met een flauw windje uit zuidwestelijke richting. Qua terrein zoek ik iets met bomen en/of struiken met een niet al te dichte onderbegroeiing dat een spoor van 200 à 300 meter (met de wind in de rug) in noordoostelijke richting kan hebben. Lang leve Google Earth!

We gebruiken deze keer geen zweet. Het gaat nu niet om het uitwerken van een zweetspoor. Het gaat om een spoor dat Bauke superenthousiast maakt maar dat hij toch met beheersing moet uitwerken. Daarom gebruik ik vandaag een stuk vuile pens waarmee ik al slepend het spoor maak. En dus hebben we naast de pens ook een sleeplijntje en een netje nodig. De pens gaat in een uiennetje. Dat is open genoeg om contact tussen grond en pens mogelijk te maken en het is sterk genoeg om niet stuk te gaan.
Natuurlijk gaat er ook een reevel mee dat ‘het stuk’ moet simuleren.

Omdat we gaan trainen in een terrein met veel struiken en bomen ga ik de route markeren met knijpers en niet met markeerband. En dus moet de knijperriem ook mee.

knijperriem_650x245

Gewoon een oude riem waar twee kleuren knijpers voor het grijpen op zitten. De gele gebruik ik voor het markeren van de route, de roze voor het markeren van wondbedden en haken.

Om het verloop en de afstand van de route vast te leggen gebruik ik een GPS tracker. Dus er even aan denken dat we met een volle batterij op pad gaan.

Oh ja…, tijdens de vorige groepstraining werd ons op het hart gedrukt om het koppie van de hond voor en na het uitwerken van het spoor, zo ‘leeg’ mogelijk te houden. Hiermee bedoelen we dat we de hond niet zwaar onder appel gaan zetten, geen andere onderdelen trainen. Maar ik bedoel ook dat Bauke nuchter is. Hij heeft voor de training nog niets gegeten. Dit maakt hem net even scherper dan wanneer hij als prins Vadsig met een volle maag aan de slag moet.

Drie keer is scheepsrecht.

De route loop ik zelf drie keer: de eerste keer zet ik de route uit en markeer deze met knijpers. De aanschotplaats en ‘het stuk’ zijn met dubbele knijpers gemarkeerd.

De tweede keer maak ik een aanschotplaats door de bodem wat open te schrapen, pens er over te slepen en snijhaar aan te brengen.20160124_094932_zweetspoor-200m-start_650x366

Daarna leg ik het spoor en controleer ik dus ook of de knijpers goed zichtbaar zijn. Op de foto zijn aanschotplaats en de gele knijpers (op ooghoogte, rechts van het spoor) met cirkeltjes gemarkeerd.

De derde en laatste keer werk ik met Bauke het spoor uit en verwijder meteen de knijpers weer.

Het uitwerken

Na het leggen van het spoor keer ik terug bij de auto. Bauke is er al helemaal klaar voor. Onrustig en pieperig zit hij achterin de auto. Ik doe de zweetlijn in de tas en ga rustig zitten. We gaan niet verder voordat Bauke rustig is. Ik wil zijn onrust niet belonen. En dus duurt het even maar na verloop van tijd keert de rust achterin de auto terug. Nu haal ik Bauke uit de auto en gaan we op pad. Bauke moet volgen omdat ik niet wil dat hij grondverwaaiing opdoet. hij moet zijn koppie leeg houden.

De start
Het is fijn dat ik de aanschotplaats met twee knijpers heb gemarkeerd. Deze is zo, lopend langs het perceel makkelijk terug te vinden. Op de foto  ziet u de aanschotplaats aan de rechterzijde. Ik zet de GPS tracker aan.

20160124-zweetspoor_200m_txt_650x248We starten met het vaste ritueel: Ik leg Bauke op een kleine vier meter van de aanschotplaats met zijn kop in de ‘vluchtrichting’. De zweetriem dok ik af, de halsband leg ik rechts naast Bauke. Daarna ga ik de aanschotplaats onderzoeken terwijl ik Baukmans goed in de gaten houdt. Ik zie de spanning toenemen.
Rustig loop ik terug naar de hond en doe hem de halsband om. Met een kort aangelijnde hond om zn kop hoog te houden lopen we naar de aanschotplaats. Deze wil Bauke graag onderzoeken. Hij is er snel klaar mee en wil op het spoor. Ik zeg zachtjes ‘Zoek de bok!’ en blijf zelf staan. De zweetlijn gaat door mijn linkerhand. Ik moet echt stevig knijpen om Bauke af te remmen.

Stoomtrein
Het eerste stuk gaat best goed. Bauke heeft er flink zin in en ik moet echt fors afremmen.
Dan volgt een haak naar links. De hond gaat lekker. Maar….
Je ziet zijn vertrouwen groeien en dat voel ik ook aan de lijn. Deze sleept over de natte grond, de spekgladde lijn maakt dat deze door mijn handen glipt. Er is geen houden aan. Ik hang achter een stoomlocomotief die op snelheid komt. Ik moet zo hard remmen dat Bauke uit frustratie van het spoor draait. En natuurlijk om een struik. Dus zit de zweetlijn die eerst door mijn handen slipte nu strak om een struik. Shit! De trein komt tot stilstand.

Na het vrijmaken van de lijn wijs ik Bauke opnieuw het spoor. “Zoek de bok!” en weg zijn we weer. Met de spekgladde lijn. Het hele tafereel zou zich nog een keer herhalen.
Door de gladde lijn kan ik Bauke bij de laatste haak ook niet goed genoeg afremmen. Hij schiet er dus overheen. Ook nu weer even de rust er in brengen. Bauke opnieuw het spoor wijzen: “Zoek de bok!” en we volgen het laatste stukje.

De finish
Bauke zit strak op het spoor, ik probeer uit alle macht het tempo in te perken. We maken een flauwe bocht. Ik zie in de verte de twee roze knijpers die de plaats van ‘het stuk’ markeren. Bauke natuurlijk niet en dus stuit hij ineens op het reevel. Ik ben blij dat ik in een verlaten stuk bos loop want ik ga natuurlijk helemaal heppie-de-peppie uit mijn stekker. Aan het gezwiep van Baukmans’ staart te zien is hij er ook wel groots mee.
Uit de hand voer ik mijn hondje het stuk pens. Dacht ik. Bauke is er veel te opgewonden voor. Likken wil hij wel maar voor meer heeft hij helemaal geen tijd.

Terwijl Baukmans met een zwiepende staart ligt toe te kijken doe ik hem de zweetband af en ruim deze en het reevel op. Aan het gewone jachtlijntje gaat het op weg naar de auto. Langzaam neem de opwinding af. Het stuk pens gaat weer gewoon mee terug naar huis.

Thuisgekomen staat Bauke zn ontbijt naar binnen te werken, inclusief het stuk pens dat weer mee naar huis ging. Ik heb tijd om even stil te staan bij de leerpunten.
Het trainingsdoel van vandaag is in ieder geval niet bereikt. Er was sprake van beperkte rust maar er was zeker geen sprake van beheerste passie.

Leerpunten

 1. Volgende keer terrein uitzoeken met minder struikgewas en bomen. Dan is er met een onstuimige hond ook minder kans op het draaien om die struikjes en bomen 😉
 2. Gewoon rechtere stukken zonder haak lopen.
 3. Langer spoor lopen. Nu had Bauke na 200 meter succes maar had nog motivatie en energie zat. Als de ‘rechte’ stukken langer zijn is ook meer gelegenheid om er rust in te brengen.
 4. Handschoenen aan! Een natte en vettige lijn is spekglad. Zeker als het gaat om het trainen op beheersing moet ik gepaste grip op de lijn kunnen houden. Nu was het of blokkeren of slippen.
 5. Zweet gebruiken in plaats van pens. De prikkel van de pens was veel te sterk
 6. Stempelen of druppelen in plaats van slepen. Bauke moet zich concentreren op het spoor, hij moet op zoek gaan.

Aan enthousiasme heeft het aan beide zijden van de zweetriem niet gelegen. Volgende keer betere remmen meenemen.

Geef een reactie