Zweetwerk: beheerst begin.

zweetwerk_20151220_134157_650x254

Een belangrijke discipline in het werk ná het schot is ‘zweetwerk’. Hierbij gaat het om het opsporen of nazoeken van aangeschoten of aangereden grofwild. Bauke is als draadhaar een allround jachtgebruikshond, we werken in de jachtpraktijk en willen ook graag op zweetproeven uitkomen. Met z’n vijf jaar is Baukmans ook op een leeftijd waar de stap naar zweetwerk bij past. Daarom begonnen we vandaag aan de zweetwerkopleiding.

Kennismaken
Twee jaar geleden deden we al eens mee aan een kennismakingsworkshop. We trokken toen de conclusie dat we heel graag met het zweetwerk aan de slag wilden maar dat het voor ons en voor Bauke nog te vroeg was.

Theorie zweetwerk door Ruud Onderwater

Vandaag verzamelden acht ervaren (voor)jagers zich voor de eerste zweetwerktraining. Een aantal bekende gezichten en veel nieuwe. Deze eerste les ging vooral om (nadere) kennismaking met elkaar en met de zweetwerkdiscipline, de trainingsaanpak, de materialen en de belangrijkste uitdagingen waar je in de praktijk tegen aan gaat lopen. Hoe eerder we die kennen, hoe eerder we we in onze trainingsaanpak op kunnen inspelen. En omdat er jagers met grofwildjacht in de groep zijn hebben we aan praktijkverhalen geen gebrek.

De basis leggen
We oefenen op de benadering van het wondbed. Dit zal de basis moeten vormen waarop het werk op het rode spoor zich moet ontwikkelen. De komende vier weken zal onze training zich vooral richten op het, door conditionering, inslijpen van deze basis.

En…?
En…, hoe was het? Tja, moeilijk uit te leggen. Het is totaal anders dan de disciplines waar we tot nu toe op getraind hebben. Dit gaat echt om teamwerk, op een zeer beheerste maar wel doortastende manier. Je moet ontzettend oog voor je omgeving hebben terwijl je de hond én leiding én ruimte geeft. Dat maakt het ook zo spannend. Het werd vandaag vergeleken met het leren autorijden. Voorlopig hebben we genoeg aan het ontdekken van ‘stuur en pedalen’. Aan ‘verkeersborden’ komen we voorlopig nog niet toe.

De kop is er af…
We zijn begonnen. Eerst maar eens met ons materiaal in orde krijgen, het zweetwerkassortiment van Jachthondenwinkel Hunter&Co maar eens bekijken. Van bloed tot snijhaar en van zweetlijn tot markeerknijpers. En niet te vergeten het vinden van een, redelijk prikkelarme, trainingsveldje waar we de komende weken dagelijks (!) aan de slag gaan. Oh ja, en oefenen op die nieuwe namen 😉 het zal nog wel even duren voordat die er goed in zitten.

Het is een enorme uitdaging en we hebben er ongelooflijk veel zin in. En dat hebben we…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.