Hoog Sammy, kijk omhoog…

Oostveld2_VHout_650x224

Het komt er de laatste tijd niet meer zo  van: verslagen van onze doordeweekse trainingen. Daarom, gewoon omdat het kan, nu wel een kort verslag. Het thema van dit trainingsblok is: ‘zoek het eens hoger op’.

In onze groepstrainingen werken we aan initiatief en doorzettingsvermogen van de hond. Het apport ligt niet altijd op de plek waar de hond het verwacht. Het ligt niet altijd voor het oprapen. De afgelopen twee weken werkten we met grote buitenbanden en soms bleef een stuk wel eens op knie- of navelhoogte hangen. Voor de hond uitdagend want verwaaiing moet op een andere manier uitgewerkt worden. En is het eenmaal gevonden dan moet er nagedacht worden hoe het te bemachtigen.

Het programma van vandaag:

  • Meervoudig kort apport
  • Lijntje lopen
  • Meervoudig verloren hoog apport
  • Enkelvoudig verloren apport in het veld.

Meervoudig kort apport
Terwijl Monique de dummy’s voor het meervoudig verloren hoog apport gaat wegbrengen gaan Bauke en ik aan de slag met een opwarmertje.

Bauke haalt een eenvoudig kort apport van dummy maar wanneer hij met het apport op de terugweg is valt achter de voorjager een dummy. Deze moet natuurlijk genegeerd worden. Het apport komt model binnen en Baukmans mag direct door om de tweede dummy te halen. Dit herhalen we drie keer. Aan de kwispel te zien is het leuk.

Lijntje lopen
Daarna even een kort lijntje lopen en een dummy apporteren die op vijftig meter lag.
No problemo. Bauke is opgewarmd voor het hoofdonderdeel van vanmiddag.

Meervoudig verloren hoog apport (met verleiding)
Situatie: Een pad langs een bosperceeltje. Het vlagerige, en matige windje komt vanaf het inzepunt op het bospad, van schuin linkssachter. Ik weet niet waar de dummy’s zijn, op één na. Die zie ik nl op een dikke meter boven de grond in een struik hangen.
We trainen dit onderdeel overigens met oranje dummy’s omdat deze voor de hond minder goed zichtbaar zijn dan de witte of wit-zwarte.

Na de eerste inzet is Bauke direct vlot weg. In eerste instantie het bos in maar er daarna snel uit om over het pad naar de lage zijde te lopen en zo wind te halen. Na een aantal minuten zien we Bauke met de verste (van de wind) dummy uit het bos komen.
Op aanwijzen komt Baukmans náást zodat hij direct na het afgeven van het apport weer de dekking in kan. We zien een prachtige zoekactie maar enkele seconden daarna ook waarom… Een fazanthen komt luidruchtig omhoog uit de dekking en scheert over het bospad op weg naar veiliger oorden. Bauke er achteraan. Op de zitfluit gaat de hond direct zitten. Ik kies er voor om hem op te halen en dus niet vóór te fluiten. Het risico dat hij in beweging komt en toch weer achter de hen aan gaat is mij te groot.

Dus los volgend mee naar de inzetplek en met het commando ‘ZoekAppórt!’ weer het bosperceel in. Natuurlijk moet eerst even die warme plek van de fazanthen uitgewerkt worden: even verifiëren of er niet wat ander moois is te vinden. Ik kies er voor om Bauke even zijn gang te laten gaan. Dat werkt want niet lang daarna is hij er van overtuigd dat er niets meer te vinden is en gaat hij over tot de orde van de dag. Mooi om te zien hoe zo’n hond verwaaiing opdoet en dan moet schakelen. Nadat hij zeker weet dat het op de grond niet is te vinden moet er even met een hoge kophouding gezocht worden. Bingo! Nr twee is ook binnen. De laatste hing lastig, een beetje in de luwte van wat struiken. Maar ook deze wordt uiteindelijk gevonden en komt model binnen.

Enkelvoudig verloren apport in het veld.
Op een ruig veld  met afzonderlijk kort gras en wat hogere pollen is een oranje dummy onder het hoge, gele gras verstopt. Bauke heeft er zichtbaar plezier in om ook eens verloren in een open veld te zoeken.

Lekker dan…, bedaaaankt!
Het was heerlijk weer, de training bleek uitdagend maar niet te moeilijk.
Om ons te bedanken ging Bauk op weg naar de auto nog even door een stinkende prutsloot. Lekker dan.
Thuis aangekomen dus even door ‘de wasstraat’. De tuinslang uit de winterberging.
Bauke genoot (maar niet heus) 😀

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.