De band op de proef gesteld…

20150308_091210_650x300De vooruitzichten waren niet geweldig maar na het ontwaken toonde zich een nevelige blauwe lucht. Er stond een stevig windje met af en toe een harde windvlaag. Baukmans was er helemaal klaar voor, de baas ook: op naar Waalsdorp voor de zondagse  jachthondentraining. Nieuw onderdeel van vandaag: ‘het oplosapport’ waarbij het initiatief op de proef werd gesteld.

Het programma van vandaag:

  • Linieappèl
  • Meervoudig apport van de stapel
  • Verloren apport uit duinstruweel
  • Markeerapport duin-op
  • Oplosapport
  • Verloren markeerapport

 

Linieappèl
We beginnen in linie, alle voorjagers op een rij met hun honden naast zich. Deze keer beginnen we met steadyness. Frits gaat alle voorjagers even een hartelijk handdruk te geven. Natuurlijk blijven alle honden dan gewoon onbewegelijk zitten. Op aanwijzing van trainer Frits zet de linie zich voorwaarts in beweging. De honden volgen netjes naast de baas. Met de aanwijzingen: ‘links, rechts, linksomkeert. rechtsomkeert’ stuurt Frits de linie over het terrein. Het is dus gewoon aangelijnd volgen maar dan in linie en we zijn allemaal tegelijk in beweging. Af en toe houden we halt. Soms vallen er dan wat dummy’s die door aangewezen honden vanuit de linie gehaald moeten worden. Na verloop van tijd gaan de lijnen af en doen we alle onderdelen met een los volgende hond. Zo doen we ook het plaatshouden waarbij de honden in de linie achterblijven en de voorjagers allemaal uit zicht en verwaaiing verdwijnen. Ook nu zijn er apportjes waarbij de niet apporterende honden natuurlijk onaangelijnd, rustig naast de voorjager moeten blijven zitten.

Meervoudig apport van de stapel
Situatie: op 30-35 meter ligt een stapel dummy’s. Om de beurt komt een voorjager naar voren om zijn hond drie achtereenvolgende apporten van die stapel te laten halen. Ook al ligt er een grote verscheidenheid aan dummy’s, er mag door de honden niet ‘gewinkeld’ of nog erger ‘gewisseld’ worden. Bij de eerste twee apporten komt de hond met het apport náást de voorjager zitten zodat deze het apport kan aanpakken en de hond direct weer in kan zetten. Bij het laatste apport komt de hond model voor.
Voor Bauke, net als een aantal andere honden, was de hazendummy lastig. Geen idee waarom maar het oppakken ging niet erg vlot en op 10 meter afstand werd het apparaat even neergelegd. Op dit minpuntje na ging het prima.

Verloren apport uit duinstruweel
Op een meter of 40 in de ruigte op een duintje moest een verloren apport gehaald worden. We hadden vanaf het inzetpunt de wind in de rug. Het inzetpunt was een meter of 10 vanaf de rand van de dekking. Baukmans ging vlot weg en ook direct behoorlijk diep. In eerste instantie kwam hij leeg terug om op mijn negeren weer in de dekking te verdwijnen.

Markeerapport duin-op
Een standaard markeerapport maar dan duin op. De lijn van inzetpunt naar valplek kan vanwege begroeiing niet rechtstreeks gelopen worden. Het vergt van de hond a) het markeren en onthouden van de valplek en b) het navigeren naar die plek.
Bauke nam in onze ogen niet de meest voor de hand liggende route maar hij liep redelijk strak naar de valplek en bracht het apport model voor.

Oplosapport
Trainer Frits bouwt in het trainingsprogramma ook onderdelen in die het initiatief en het probleemoplossend vermogen van de hond moeten prikkelen. Hadden we eerder al verloren apporten die hoger lagen dan doorgaans. Vandaag was dat een verloren apport waarbij het apport in een lege shovelband was terechtgekomen.
Situatie: Inzetpunt is een meter of 20 van de band, die daar overigens altijd ligt. Het is ook een inzetpunt en een inzetrichting waar vaker verloren apporten trainen. Wind komt op het inzetpunt schuin van rechtsachter.
Nu zet ik Bauke in die vlot weggaat en langs de band, op weg naar de dekking loopt. Ineens krijgt hij verwaaiing en slaat een haak terug. Verwarring… Zo heb je verwaaiing, zo is die weg. En dan is het duidelijk: het komt uit dat lompe zwarte ding dat daar altijd ligt. Maar hoe….

20150308_091210_650x

En dan begint het…. We horen de grijze massa tussen zijn oren bijna kraken. Er omheen lopen, nog eens kijken. Nee je kunt er zo niet bij. En nu? Dan maar er op, er weer van af, er weer op, er in…

20150308_091224_BaukeShovelband_650x241

Dat er op, er af en er weer op is begrijpelijk. Die buitenband ziet er stevig uit maar is toch best wiebelig. En dat is even wennen. En die grond binnen in die band? Is dat wel grond? Zou je daar kunnen staan?

20150308_091227_BaukeShovelband_650x191

En dan….

20150308_091230_650x261

De dummy is gevonden en Baukmans brengt deze vlotjes en model voor.

Dit is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Het gaat niet alleen om neus, het gaat om het vinden van een oplossing van een probleem maar ook om het hebben van vertrouwen.

Verloren markeerapport
We sloten af met een apport waarbij de honden wel schot hoorden, de dummy wel zagen vallen maar de valplek niet konden zien. Voor Baukmans geen probleem.

Het was leuk om weer nieuwe onderdelen aan het trainingsrepertoire toe te voegen.
Gaan we mee aan de slag!

Eén gedachte over “De band op de proef gesteld…”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.