Aan de lijn…

IMG-20141116-00822_650x372

Deze keer een korte terugblik op de afgelopen weken. Ook al is het al weer even geleden sinds mijn laatste stukje, er is natuurlijk wel gewoon gewerkt en getraind.

Volgende week hebben we de winterwerktest van JHS-Hubertus: de onderlinge meervoudige apporteerproef nét voor de winterstop. En dus hebben we de afgelopen weken vooral getraind op lijnapporten en wagenwielapporten en zo nu en dan een meervoudig apport.

Vorige week hadden we onze groepstraining ‘buiten’ in het vrije veld. Bij het eerste onderdeel, een meervoudig verloren apport, kwam Bauke direct vol in de verwaaiing van een fazanthaan. Deze werd ook door Bauke uitgestoten en toen waren de rapen gaar. Van het verloren apport kwam helemaal niets meer terecht. Bauke wist zeker dat er meer fazant te vinden was. Dat was ook zo want helemaal achter uit dekking hoorden wij meer fazanten.

Daarna ging het eigenlijk best redelijk. Alleen met de sleep over water had Bauke moeite om direct op de aangegeven plek te water te gaan. Maar toen hij eenmaal over was werd de sleep vlot uitgewerkt en kwam de eend prima binnen.

Vanochtend de training op eigen terrein.  Het lange lijnen lopen gaat bij Monique op prikkelvrij terrein best goed.  Maar wanneer we in terrein zijn met wildbezetting dan is het voor Bauke best lastig. Zeker als de lijnen erg lang zijn én hij onderweg verwaaiing krijgt breekt hij uit.
Devies is dus langzaam opbouwen en op succes trainen. Daar moet met name ik erg op letten. Ik heb de neiging om de lat net te hoog te leggen waardoor Bauke niet in één keer succes heeft.

Vandaag dus groepstraining op eigen terrein. Het programma van vandaag:

 • Meervoudig apport: markeer en verloren
 • Meervoudig apport: lange lijn op stapel
 • Verloren apport uit dichte dekking
 • Enkelvoudig markeerapport

Meervoudig apport: markeer en verloren.
Situatie: grote veld, inzetplaats boven op een een grondrug met een hoogte van een kleine 5 meter. Grijs, nat weer en geen waarneembare wind. Afstand van inzetplaats tot valplaats een kleine 100 meter. Bauke ligt te wachten en te zien aan zijn belangstelling valt af te leiden dat het beetje wind, gezien in de inzetrichting, van links komt.
Opdracht: werper Ron werpt een dummy die de hond moet markeren en halen. Direct na afgeven van het apport moet de hond op dezelfde looplijn uitgestuurd worden om op 8o meter het commando ‘Zit!’ te krijgen. Vanaf dat punt moet de hond naar rechts gedirigeerd worden om tussen twee miniscule duintjes een verloren apport te halen.

Op onderstaande foto (niet van vandaag) kijken we tegen de inzetrichting in. De inzetplaats is tussen de bomen op de achtergrond, de twee miniscule duintjes ziet u op de foto aan de linkerzijde.

Hubertus_GroteVeld_IMG-20131027-00296_700x264

Het markeerapport gaat goed: de dummy komt vlot binnen. Ik laat Bauke natuurlijk niet vóór- maar naastkomen. Ik pak het apport aan en kan hem direct lijn geven en uitsturen. Helaas kies ik er (achteraf gezien) voor om Bauke uit te sturen over een stuk grond waar enorm aantrekkelijke verwaaiing vanaf komt. Gevolg: hij breekt op 50 meter uit en is ook niet meer dirigeerbaar. Dus op een holletje daarheen. Op de lijn opnieuw inzetten. Bauke blijft naar links uitbreken. Op de zitfluit blijft hij met zijn neus omhoog en zijn rug naar mij zitten. Tja, dan is het lastig dirigeren. Even influiten, afstoppen en vóóraan sturen. Werkt voor geen meter, we gaan ouderwets klooien. Niet de bedoeling. Dus weer terug, opnieuw oplopen. Nu gaat Bauke wel in lijn weg. Laat zich goed op z’n kont fluiten en naar rechts dirigeren. Commando ‘ZoekApport!’ en de baas moet een sprintje trekken terug naar de oorspronkelijke inzetplek. Net op tijd draai ik me om, Bauke geeft het apport model aan. Dat dan weer wel… 😉

We lopen naar de plek waar net nog werper Ron stond, voor het volgende onderdeel.

IMG-20141116-00821_650x394

Meervoudig apport: lange lijn op stapel.
Op het inzetpunt van de vorige oefening, maar dan aan de teen van de grondrug, ligt een stapel dummy’s. Bauke moet twee dummy’s halen.

Trainer Mick waarschuwde me nog: “weet je zeker dat je hem op het eerste apport over de hele lengte wil laten lopen?” We zien de stapel witte dummy’s duidelijk en dus kies ik er voor om de volle lengte benutten.
Niet slim want Baukmans breekt halverwege uit. Dus oplopen, opnieuw inzetten en de baas terug rennen. Hond komt náást en kan direct, nu wel over de volle lengte, opnieuw in lijn weg. Dit gaat nu wel goed.

Verloren apport uit dichte dekking
Kan ik kort over zijn: ging bagger. Net of Baukmans er met de kop niet bij was. Tot drie keer leeg terugkomen. Het was een drama. Nadat iedereen aan bod was gekomen kwam de herkansing. Nu met een prrrtje van werper Ron. Nu kwam na verloop van tijd Bauke met een dummy uit het bos. Met een zeker succes afgesloten maar vraag niet hoe…

Enkelvoudig markeerapport.
Een recht-toe-recht-aan markeerapport over ruim 90 meter. Kan ik ook kort over zijn: ging super. Vlot weg in een rechte lijn, geen gebruik van wind en vlot weer terug. Dummy model afgegeven.

Dat we vandaag getraind hebben met een loopse teef in ons midden kan misschien een verklaring zijn voor het afwezige gedrag van Bauke en zijn behoefte om overal geurvlaggen te plaatsen. Het mag natuurlijk, in lijn met de filosofie van JHS-Hubertus, géén excuus zijn. Opdracht is opdracht, punt uit!

Maar ja…

20141116-Bauke_door_JaapHoman_650x370

Bauke dacht het er zijne van…. (met dank aan Jaap voor de foto)

Ook al ging het vandaag eigenlijk voor geen meter, ik kijk toch vol vertrouwen naar de Winterwerktest van volgende week. We gaan het zien… 🙂

 

 

Eén gedachte over “Aan de lijn…”

 1. Dat we vandaag getraind hebben met een loopse teef in ons midden kan misschien een verklaring zijn voor het afwezige gedrag van Bauke en zijn behoefte om overal geurvlaggen te plaatsen. Het mag natuurlijk, in lijn met de filosofie van JHS-Hubertus, géén excuus zijn. Opdracht is opdracht, punt uit!

  Maar ja…
  de ene reu is de andere niet en reuen met een goeie neus en nog niet gedekt hebben
  raken absoluut in verwa(aing)rring.
  Ik zou geen loopse teef bij mijn reuen toelaten tijdens training of jacht.
  Bauke toont een zeer goeie neus en is m.i. absoluut met zijn koppie ergens anders bezig….jammer want de oefeningen lopen niet zo als gewoonlijk (n.l. goed)
  wat anderen vinden van het wel/niet toelaten van loopse teven vind ik niet belangrijk, wel belangrijk vind ik dat je de natuur niet moet tarten en je hond willens en wetens in onzekerheid daardoor brengt of laat brengen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.