Een nieuw regime…

Bauke_Loek_750x396

Door omstandigheden vangen wij sinds een aantal dagen onverwacht een 8 mnd oude lab-mix reu op. Bauke is genoodzaakt om een nieuwe rol te vervullen en doet dat ook met verve.

De introductie vond plaats tijdens een straffe, aangelijnde wandeling. Ieder aan één kant van de baas, vlotte pas en dus geen tijd om met elkaar te donderjagen. Zo werd het voor iedereen duidelijk dat we een nieuw lid in onze roedel hadden.

Gedogen…, maar meer ook niet.
Het zou het begin worden van een proces waarin logeerhond gedoogd werd. Als deze zich niet respectvol gedroeg was een korte, felle ingreep van Bauke voldoende om de orde te herstellen. Zo hadden wij, vanwege vakantie, ook een logeerkonijn. Deze had met Bauke al een zekere verstandhouding (“op een bepaalde manier”) ontwikkeld. Zodra logeerhond al te grof tegen logeerkonijn tekeer ging was Bauke er als de kippen bij om even duidelijk te maken dat dit niet de bedoeling was. Grappig om te zien dat die interventies heel kort zijn maar wel leiden tot duidelijkheid en structuur.

Beetje bij beetje
Iedere dag werd de gedoogafstand wat kleiner. Logeerhond mocht steeds dichterbij komen. Maar niet respectvol of, in de ogen van Bauke, vreemd gedrag werd nog steeds fel gecorrigeerd. Soms was een doordringende blik van Baukmans genoeg.

Bauke_Loek_uitdagen_750x288

Er zijn zaken die niet onderhandelbaar zijn. Het hondenkussen is van Bauke. Logeerhond mag het soms afsnuffelen maar daar blijft het bij.
We zien logeerhond steeds vaker uitdagen, maar wel voorzichtig en met respect. En Bauke laat steevast weten wanneer genoeg ook echt genoeg is.

Rust in de tent
Door het nieuwe regime zien we logeerhond iedere dag rustiger worden. Was hij de eerste dag vol met stress, nu zit ook hij ‘gewoon’ te wachten tot hij na een wandeling ‘vrij’ krijgt of aan zijn eten mag beginnen. De duidelijkheid en structuur die het nieuwe regime aan logeerhond geeft zorgt voor rust in huis.

Perspectief
Het proces van de afgelopen dagen geeft ook een perspectief. Wij vroegen ons af hoe Bauke er mee zou omgaan wanneer er een reupup in huis zou komen. We hadden nu geen keus en moesten wel opvang bieden. Hierdoor hebben wij geleerd dat Bauke zijn rol als ranghogere vastberaden, adequaat en binnen proporties oppakt. Dat geeft hoop!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.