Droge theorie…

schoolbord

We vertrokken met de verwachting een natte en winderige groepstraining te krijgen. Ik wist toen nog niet dat we zouden beginnen met een uurtje droge theorie.

Lekker aan de slag zijn met je hondje is fijn. Begrijpen wat je aan het doen bent en vooral waaróm is beter. En af en toe is het tijd om even goed stil te staan bij een trainingsblok en de onderdelen waar dat uit bestaat. Vanochtend was het tijd om stil te staan bij ‘het lijnen lopen’, de aanpak en de opbouw. Dat we van Mick de theorie met hulp van een whiteboard ontvingen en dat het whiteboard lekker binnen in het warme clubhuis stond was helemaal niet erg. De theorie was to-the-point en zeker geen droge stof. Maar we waren wel blij dat we de theorie droog kregen 😀

Aandacht…
Een van de belangrijkste lessen die we leerden was het voorkomen cq afleren van ongewenste conditionering. We moeten er voor zorgen dat de hond precies reageert op een verbaal en/of visueel commando en niet iets anders. Met Bauke waren we al aan de slag met abrikozen, aardappelmeel, eigenlijk alles wat begint met iets dat lijkt op ‘Apport’. Dit om er voor te zorgen dat Bauke luistert en niet op de eerste de beste klank vertrekt. Ook het even wegstappen wanneer de hond in uitgangspositie zit te wachten tot hij het apport mag halen, hoort bij het stimuleren van de concentratie.

Bij vrijwel alles waar Bauke (niet naast me) zit moet hij eerst oogcontact maken met de voorjager, ongeacht of Monique dat is of ik. Hier zien we Bauke regelmatig de grens opzoeken. Hij ‘doet net alsof’ hij mij aankijkt, zijn kop beweegt even nadrukkelijk in mijn richting, zijn blik glijdt pijlsnel langs de mijne. Maar om nou te zeggen dat er sprake is van een warm en gemeend 😉 oogcontact… Bauke hoopt dat direct het volgende commando (liefst ‘vrij!’) zal volgen. Daar trappen wij niet in! Even wat praten tegen hem en wachten tot hij me echt aankijkt. Pas dan krijgt hij een nieuwe opdracht. Tot die tijd moet hij geduld en discipline hebben. Alles bedoeld om de concentratie van de hond te verleggen naar ons. We zouden er bij het eerste onderdeel van deze groepstraining ook even op terugkomen.
Omdat we een uurtje binnen hadden gezeten was het praktische deel van het programma wat korter:

Programma van vandaag:

 • Zit is zit…
 • Verloren apport na lijn met wind in de rug
 • Verloren apport na lijn met zijwind

Zit is zit…
Situatie: De voorjager loopt met een onaangelijnd volgende hond. Terwijl de voorjager blijft doorlopen laat deze het ‘Zit!’ commando op de fluit horen. De hond gaat direct zitten terwijl de baas gewoon doorloopt. Na minstens 20 meter draait de voorjager zich om.

LET OP: hier is een conditioneringsrisico! 
De hond zou kunnen verwachten dat hij 'vóór' moet komen. 
Gebaren en signalen kunnen de hond dus onbedoeld
in beweging brengen. 
De truc is dus om hier rekening mee te houden zodat 
je tijdig kunt corrigeren en dus bewust opkunt trainen!

De voorjager fluit de hond (zonder visuele commando’s te gebruiken). Zodra de hond onderweg is moet deze ‘zitgefloten’ worden. En dan het hele ritueel nog een keer herhalen. We eindigen met een (door Mick geworpen) ‘happy-dummy’ om de druk er even van af te halen.

Met de uitvoering hadden Bauke en ik geen probleem. Ook niet verwonderlijk want we trainen hier best veel op. Niet in de laatste plaats omdat ik graag een hond meeneem op jacht die 100% gehoorzaam is op de zitfluit. Mijn hond moet een ziekgeschoten haas kunnen en willen achtervolgen en binnenbrengen. Voor mij is hazenrein (of liever wildrein) dus vooral een kwestie van gehoorzaam zijn op de zitfluit.

Verloren apport na lijn met wind in de rug
Situatie: in het verlengde van een duinpad, met de wind in de rug moet de hond in lijn uitgezonden worden. Na 20 meter ligt links van het pad een stapel dummy’s. De hond dus in lijn uitsturen en indien mogelijk een stukje voorbij de stapel het commando ‘ZoekApport!’ geven. Hierdoor kan de hond direct tegen de wind in revieren om het stuk te vinden.

Bauke ging prima weg. Hij kreeg van mij iets te vroeg het commando ‘ZoekApport!’ (mijn fout 😉 ) maar liet zich keurig nog ietsje afzakken. Hij kreeg verwaaiing, sloeg een haak naar links, wist het zeker en was in no-time bij de stapel. De dummy kwam helemaal model binnen. Top!

Verloren apport na lijn met zijwind
Eigenlijk dezelfde oefening als hiervoor met twee verschillen: de wind kwam nu van links en de stapel dummy’s lag net over een duintop heen. De hond moest dus in lijn omhoog over de top en dan naar beneden.

Het verloren apport omhoog is altijd lastig voor Bauke. Hij heeft de neiging om aan de voet van de heuvel te blijven peuteren. Daarom wilde ik hem een duidelijke lijn meegeven om hem te helpen direct heuvelop te gaan. Dit pakte in eerste instantie niet goed uit. Na vijf meter brak Bauke uit de lijn. Ik haal Bauke terug en loop met hem op in de lijn naar het punt van uitbreken. Niet eenvoudig want we moesten door de duindoorn. Ziet er met een ranke draadhaar en een lompe voorjager vast erg lachwekkend uit 😀 .
Nu snapt meneer dat hij de lijn moet houden en gaat goed omhoog. Hij krijgt het commando ‘ZoekApport!’ en verdwijnt uit mijn blikveld. Tegen de wind in draait hij links van het duintje af. Ik negeer hem, hij loopt voor me langs om opnieuw wind te halen. Na een krappe minuut komt hij het duintje afzetten met een dummy in de vang. Ik heb natuurlijk niet kunnen zien of er gewisseld of gewinkeld is maar met een model afgegeven apport was ook dit onderdeel met succes afgesloten.

Huiswerk
Het huiswerk is simpel: alles trainen op absolute concentratie op de baas. Dus alle ‘normale’ patronen het raam uit. Alles in de voorbereiding net even anders doen en toch absolute gehoorzaamheid eisen. Te beginnen met Aardbeien, Appelmoes, Asfaltpapier en Absolute onzin voor het commando ‘Apport!’.
En, maar dat is voor ons niet nieuw want zo gaat dat bij ons altijd, een hond die zit moet eerst goed oogcontact maken voordat er een nieuwe opdracht of ‘vrij’ gegeven mag worden.

Het was lekker om de broodnodige theorie onder droge omstandigheden te krijgen. Het was ook lekker om daarna de praktijkonderdelen gewoon met goed gevolg te doorlopen. De verleidingen van de afgelopen weken waren kennelijk verdwenen.

Baukmans was weer een beetje in zijn normale doen. Tophond! 😀

 

 

 

4 gedachten over “Droge theorie…”

 1. Hi Chris,
  Dit was een leerzame dag, ook voor de lezer!
  Wildrein of haze rein en zit fluit is pas-send door deze vorm jacht en training.
  In het veldwerk noem ik het fluit rein ,de hond moet door jagen op veerwild en het haar wild negeren en door jagen op de fluittoon het is net iets anders. Maar het principe is het zelfde gehoorzaamheid in brengen met afleidingen.
  Groet,
  André

  1. Dank je André,
   Het zou misschien lezers met een Staande Hond (ambitie) helpen wanneer jij een paar woorden zou kunnen wijden aan het trainen van de ‘fluitreinheid’ waar jij naar verwijst. 😉
   Groet!
   Chris

   1. De basis is gehoorzaamheid op de komfluit als dat er goed in zit.
    Ga je dat toepassen als de jagende hond haarwild verwaaid en de neiging toont om het haarwild te gaan achter volgen, op dat moment eigenlijk net iets eerder fluitje en geeft direct middels een arm gebaar het commando doorgaan met het veld afjagen.

    In de training (wordt) kan het gebruik van een op afstand bedienbare triller of geluidshalsband indien nodig als extra ondersteunend middel worden gebruikt.
    Ook het trainen aan de lange lijn bij een hazenpot kan werken. In de wedstrijd komt het regelmatig voor dat een jagende (veldwerk) hond een steady punt maakt op een haas en op commando doorjaagt, immers hij of zij heeft geleerd haarwild te negeren. Terwijl in de jacht of een proef hij of zij op commando apport het veerwild moet apporteren en binnen moet brengen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.