Geen half werk…

Hubertus_GroteVeld_IMG-20131027-00296_700x264

Vandaag had JHS-Hubertus de jaarlijkse Hubertusviering in de kalender staan. Een volle week eerder dan de internationale viering van de naamsdag van Sint Hubertus, de patroonheilige van Jagers en naamgever van onze jachthondenschool.
Hierdoor hadden we qua tijd een half programma.

Het programma:

  • dubbelapport: markeer en verloren;
  • enkelvoudig verloren apport van kraai;
  • enkelvoudig verloren apport van dummy.

dubbelapport: markeer en verloren
Situatie: Op een duinpad tref ik Angela die mij verteld dat rechts een stuk kikdood is gevallen en dat links een kraai kikdood zal vallen. De verplichte inzetvolgorde is:

  1. Kijken naar links en de kraai zien vallen, met een ‘prtje’ van Chiel
  2. 180 graden pivoteren
  3. Zoek verloren van de dummy
  4. 180 graden pivoteren
  5. Eerder gevallen dummy halen.

Nadat we de dummy hebben horen en zien vallen draai ik om het linkerbeen zodat ik Bauke direct meeneem. Na de inzet gaat Bauke vlot de dekking in om vervolgens onderlangs een duintje te lopen en even verderop toch het pad over te steken om de kraai als eerste te halen. Dat is niet de bedoeling en dus grijp ik in. Vóórkomen en opnieuw inzetten. Dit hele tafereel herhaalt zich in totaal drie keer. Wat niet helpt is dat ik Bauke kennelijk ‘boven’ de dummy inzet. Hij krijgt dus niet direct ‘verwaaiing’ van de dummy en kiest kennelijk voor de sterkere prikkel van de vallende kraai of andere ´prettige verwaaiing’ 😉 .

De aanhouder wint ook nu dus uiteindelijk komt Baukmans met de dummy aanzetten. Daarna doordraaien. Chiel geeft nog even een ‘prtje’ (er was toch wat tijd verloren gaan met dat opnieuw inzetten) . Bauke is vlot weg en vlot terug met de kraai.

Leerpuntje: perfectie eisen is prima maar dan niet alleen bij het ‘voorkomen’.

enkelvoudig verloren apport van kraai
Een simpel verloren apport uit dichte (duin)dekking. Er blijkt een varieteit aan stukken te liggen. Bauke gaat vlot weg en komt vlot terug, met een kraai. Hij heeft deze niet helemaal goed in de vang. Aan een vleugel bengelend komt de kraai binnen.
Even wachten totdat iedereen aan de beurt is gekomen voordat we naar het laatste onderdeel van deze korte training gaan.

Bauke_pad_Hubertus_IMG-20131027-00298_700x324

enkelvoudig verloren apport van dummy
Aan de overzijde van het duinpad moest er ‘duin op’ nog een verloren apport gehaald worden. Ook nu lag het inzetpunt behoorlijk ‘boven’ de valplaats van de dummy. Bauke ging de dekking in om vervolgens direct tegen de wind in de dekking uit te werken. Begrijpelijk maar de dummy lag aan de lage zijde. Lastig is dat Bauke komt ‘vragen’. Hij kan het apport niet vinden en komt zich dan bij melden in plaats van de lage zijde uit te werken. Tip die ik kreeg: zodra de hond komt vragen deze niet opnieuw inzetten. Dan bevestig je de actie en zal het vragen verergeren. In plaats daarvan moet ik Bauke aanlijnen en even een stukje volgen. Niet te straf, niet te fel. Het gaat om het doorbreken van het patroon. Daarna opnieuw inzetten. De tweede keer vanaf dezelfde plek levert ook niet het gewenste resultaat. De derde keer zet ik Bauke een stukje lager in. Nu pakt hij de verwaaiing wel  en komt dus ook keurig met de dummy aanzetten.

Het ging niet zo goed als vorige week maar we hebben weer voldoende leerpunten meegekregen. Terwijl onze trainingsmaten zich naar de Hubertusviering met soep, roggebrood en een stichtelijk woord spoedden, gingen Baukmans en ik naar huis.
Gezellig ontbijtje in familiekring met zoonlief die een paar dagen ‘over’ is uit Engeland. Daar kan geen Hubertusviering tegenop, ook al hebben we een fijne ploeg op de zondagochtend.

Volgende week trainen we weer ‘binnen’, op eigen terrein.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.