‘Bouncy Bauke’ in the UK…

IMG-20130903-00175_Bauke_Stonewall_851x315

Een unicum voor Bauke én voor ons: een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. In al onze jaren met honden hebben we diverse malen Het Kanaal mogen oversteken maar niet eerder mét hond. Nu hadden we een praktische reden om de oversteek te maken, we hadden Bauke ook in pension kunnen brengen maar we wilden deze keer ook gebruik maken van de relatief nieuwe regels om je hond mee te nemen.
Het is ons goed bevallen en gaan het zeker vaker doen!

Met de hond naar het Verenigd Koninkrijk – de voorbereiding.
Sinds een tijdje is er geen quarantaineplicht meer en kan je dus je hond meenemen naar Engeland, Scotland en Wales. Volgens de huidige regels zijn er vijf relatief simpele voorwaarden om aan te voldoen:

 1. De hond moet een micro-chip hebben;
 2. Een rabies vaccinatie nadat de hond de micro-chip heeft gehad maar minimaal 21 dagen voor het arriveren aan de grens;
 3. Een Europees Dierenpaspoort;
 4. Ontworming tussen 24 en 120 uur voor arriveren bij de grens;
 5. Gebruik van een goedgekeurde route en vervoerder om van en naar de UK te gaan.

Het kiezen van de route is een een afweging tussen een aantal zaken:

 • waar ligt je eindbestemming in de UK en hoever ben je bereid om na de kanaaloversteek te reizen?
 • hoe lang wil je de hond (alleen) in auto en/of kennel laten?
 • hoe diep en gevuld is je portemonnee?

De reis.
Alles was goed uitgezocht, aan de vijf voorwaarden was voldaan, de route was gekozen, tickets gekocht en dus konden we op reis. Wij kozen voor de oversteek met de veerboot van Duinkerken naar Dover omdat dit slechts 2 uur vergt en Bauke dus niet al te lang alleen in de auto zit en omdat het stukken goedkoper is dan met de autotrein door de kanaaltunnel.

We hadden tevoren gelezen dat we met een huisdier tenminste 90 minuten voor vertrek aanwezig moesten zijn. Bij aankomst op de Ferry Terminal moesten we ons eerst melden bij de vervoerder. Hier werd niet alleen ons ticket gecontroleerd en kregen we een wachtrij toegewezen. Ook voerde de vervoerder namens de Britse overheid de controle op Bauke uit. Stelde niet echt veel voor: het hondenpaspoort werd bekeken en we kregen een chip-scanner in de handen geduwd, of we even zelf de chip konden uitlezen. Hierna kregen we een grote ‘Pet’ sticker voor op het voorruit. Vervolgens, aan de Franse kant, volgde de Britse grenscontrole van onze reisdocumenten. Hierna sloten we aan in de ons toegewezen wachtrij en kon het grote wachten beginnen. Gezien de snelheid waarmee de veterinaire formaliteiten afgehandeld werden vroegen wij ons af waarom we in vredesnaam anderhalf uur eerder aanwezig moesten zijn.

Tip: zorg dat je feilloos weet waar de micro chip bij jouw hond zit. Dit zorgt voor vlot scannen en minder gedoe en dus stress voor Fikkie!

IMG-20130831-00150_Departure_Duinkerken-800

Tijdens het inschepen kiezen wij er voor om zoveel mogelijk rust te bewaren. Nadat de auto aan boord is gereden blijven wij in de auto zitten totdat mede-passagiers uit auto’s in onze nabijheid hun voertuig en het autodek hebben verlaten. Pas dan verlaten wij de auto waarbij de baas als laatste de auto verlaat maar niet eerder voordat Bauke rustig achterin ligt. Zolang Bauke gespannen alle ontwikkelingen zit te volgen blijft de baas in de auto. Simpel proces, kost even tijd maar werkt voor ons prima.

Op de heenweg stond de auto op het open autodek. Voordeel: frisse lucht in overvloed, nadeel: afhankelijk van het seizoen kan het warm worden in het zonnetje. Wij hadden daar geen last van en wij konden vanaf het passagiersdek de auto goed in de gaten houden. 🙂

IMG-20130831-00156_car_onboard-800

IMG-20130831-00157_onboard_deck-800

Na het inschepen zoeken wij een plekje waar we het twee uur uit kunnen houden en voila… voordat we het weten zien we de beroemde ‘white cliffs of Dover’.

IMG-20130831-00160_white_cliffs_of_dover-800

Het ontschepen gaat erg soepel, maar ja we staan dan ook erg vooraan, er volgen geen formaliteiten of controles meer (die we eigenlijk nog wel hadden verwacht)en dus schakelen we over op linksrijden voor het derde deel van onze reis. Bauke voelt zich prima op z’n plek in de auto en met een regelmatige stop om te lozen bereiken we na ruim vijf uur sturen ons huis-ver-weg-van-huis in de Derbyshire Dales.

Momentje van ontspanning
Bauke is vaak behoedzaam en voorzichtig maar zodra een nieuw verblijf aan een grondige inspectie is onderworpen is het ook goed.

IMG-20130831-00163_Bauke_AaiHaardhond-800

Dan is er, na de reis, ook tijd voor ontspanning. En dus treffen we Bauke, als rechtgeaarde aai & haardhond aan op het kleedje voor de haard 🙂

Het belangrijkste eerst…
We zijn in Engeland voor een hele praktische reden: zoonlief verhuizen naar Manchester. Voor Bauke en ons betekent dit dat er vooral praktische zaken geregeld moeten worden en dat ontspanning en het verkennen van de prachtige natuur in het Peak District op het tweede plan komen.

Een vast moment om te ontdekken en van de natuur te genieten was in ieder geval het dagelijkse rondje ‘s-morgens door het ontwakende landschap.

IMG-20130911-00206_Tideswell_fields_southwestview-800

IMG_3827_tideswell_fields_northview-800

Het agrarische landschap wordt gedomineerd door de zgn dry stone walls, eindeloze muurtjes van los gestapelde stenen.

Deze muurtjes geven een grappig effect wanneer je daar met je passievolle jachthond tussen loopt. Enige verwaaiing bereikt de neus van Baukmans door de gaatjes en kiertjes tussen de stenen. Hij kan echter niets zien. Nadat hij bij een hek Heer Haas op de lopers heeft zien gaan is duidelijk dat je aan de andere kant van die muurtjes moet kijken. En dus liep ik met een hond die af en toe rechtop op zijn achterpoten  probeerde te lopen om maar over die verdomde muurtjes heen te kunnen kijken. 🙂
Het leverde van andere hondenmensen de opmerking op: “oh what a beautiful dog, he is quite bouncy isn’t he…?”. Zo werd z’n engelse bijnaam ‘Bouncy Bauk’ geboren.

IMG_3824_Bauke_Tideswell_fields-800

Het dorp waar wij ons onderkomen vonden lag beschut in een beekdal in het glooiende landschap. Geen straf om iedere dag samen met Baukmans in dit landschap te beginnen.

IMG_3817_tideswell_fields_eastview-800

IMG_3830_Tideswell_village_northview-800

Zoals gezegd hebben we een praktische reden voor ons verblijf in Engeland. Voor Bauke betekent dit veel, heel veel kilometers in de auto en heel veel tijd wachten in de auto. Ons passievolle draadhaartje is gelukkig enorm voegzaam en gaat overal zonder problemen mee naar toe.

IMG-20130904-00188_Bauke_JL-EC-court-800
Het voor de zoveelste keer wachten in een Brits studentendorp ondergaat Bauke zonder gepiep en gezeur. Al zou hij wel heel erg graag even mee naar binnen gaan.

Bergbeklimmen in The Roaches (Valkyrie (The Roaches).jpg From Wikipedia, the free encyclopedia licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported)

The Roaches
Tussen de bedrijven door vonden we de tijd voor een kort bezoek aan een natuurfenomeen aan de zuidzijde van het Peak District. Een rug van rotsformaties, niet de hoogste maar wel een van de steilste: The Roaches. Populair bij bergbeklimmers en zo ook bij zoonlief. Voor Bauke geen straf: er was veel te ontdekken en te verkennen.

Public footpaths
Ook in The Roaches gebruikt men zgn Public Footpaths waarbij je, op grond van een algemeen recht van overpad, over het land van iemand anders mag lopen. Het brengt rechten en plichten met zich mee, van de gebruiker maar ook van de grondeigenaar.
Het fenomeen PROW (Public Rights Of Way) land is in de afgelopen decennia vaak besproken en bevochten. Veel landeigenaren willen er liever van af. Maar PROW is een belangrijk cultuurfenomeen. Zo belangrijk dat ze ook op de officiële kaarten afgebeeld worden. In ontwikkeling is een site met een interactieve kaart met public footpaths. Vaak is PROW terrein agrarisch land waar je grazend vee tegen kan komen. Tijdens deze trip heeft Bauke zich meerdere malen moeten leren gedragen bij ontmoetingen met kuddes grazende schapen. Zo ook deze keer.

The Roaches | Foto: Sander van Iersel (c)

 

IMG_3801_Bauke_TheRoaches-800

En ook in The Roaches kom je dan op onverwachte plekken een staaltje Britse humor tegen. 🙂

IMG_3776_come_and_sit-800

De overzichtsfoto hieronder laat zien dat ook hier zgn dry stone walls voorkomen met natuurlijk de klaphekjes om wel mens en hond door te laten maar het grazende vee niet.

IMG_3809_Bauke_TheRoaches-800

Het gebied is prachtig, ook hier zijn we té kort geweest. Prachtige panoramische beelden herinneren ons daar ook aan. Maar wat in het vat zit verzuurt niet en we komen hier zeker nog terug!

Squeezer stile. - geograph.org.uk - 110502.jpg (licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license Attribution: Mike Fowkes)Dichter bij huis
De public footpaths vonden we natuurlijk ook dichter bij huis. We hebben ook de kans genomen om samen met Baukmans dwars door de velden te gaan. Om een public footpath toegangelijk te maken en te houden is een grondeigenaar verplicht een voorziening (stile) te treffen om door of over een omheining te komen. Wij kwamen meestal klaphekjes met dranger of nauwe doorgangen, zgn. ‘squeezer stiles‘ tegen waar Bauke en wij net, voetje-voor-voetje doorheen konden. Maar we hebben Bauke ook wel moeten begeleiden op stapstenen over een dry wall heen. Een enkele keer kwam het op tillen aan.

IMG_3828_Tideswell_fieldpath_east-800

IMG-20130902-00164_Derbyshire_Dales-800

In ieder geval leverde public footpaths ons een andere manier op om het landschap te verkennen en ons eigen dorp ook eens vanaf een andere kant te benaderen 🙂IMG_3831_Tideswell_village_Bauke_northview-800

Aan alles komt een einde…
Zo ook aan ons verblijf in Engeland. Terwijl zoonlief zijn draai aan het vinden was in zijn nieuwe thuisstad vertrokken wij vanuit het Peak District naar Dover.
In Dover ging het inschepen zo mogelijk nog eenvoudiger dan op de heenreis. Een korte blik op de papieren was voldoende voor toegang tot de boot.
Ook nu settelde Bauke zich vrij makkelijk, hij trok zich niet al te veel aan van het rumoer (gillende autoalarmen) om hem heen.

IMG-20130911-00207_Dover_departure-800

Aan de Franse kant was er niet eens een zweem van formaliteit. Vrijwel direct vanaf de boot zaten we op de openbare weg richting de snelweg Calais-Brussel.

Belofte voor de toekomst
Het reizen, met hond, van en naar Engeland is ons goed bevallen. Geen overdreven papierwerk, gewoon zorgen dat je op tijd bij je dierenarts langsgaat en hem of haar het paspoort bij laten werken. De overtocht van twee uur was heel goed te doen. Zelfs wanneer de zee wat onrustig is hoef je maar vrij kort over de reling te hangen. Dit in tegenstelling tot de overtocht IJmuiden-Newcastle 🙂
Het biedt ook perspectieven voor de toekomst. We gaan het prachtige Peak District samen met Bauke nog wel eens beter verkennen.
En natuurlijk liggen er nu mogelijkheden voor een bezoek, met Bauke, aan ons geliefde Schotland…

We really enjoyed the trip overseas with our Bouncy Bauke…., indeed we did! 😀

4 gedachten over “‘Bouncy Bauke’ in the UK…”

 1. Wat leuk dat Bauke mee mocht! En wij de mooie foto’s mogen bekijken.
  Geef Bauke maar een knuffel, gisteren drukke dag gehad, het organiseren van de jachthonden proef in Emmen. Was erg leuk ondanks de regen.

 2. Vanavond is er in BBC’s Country File aandacht geschonken aan het groeiende probleem dat loslopende honden in combinatie met vee opleveren.
  Het is rechtmatig voor een grondeigenaar om een hond dood te schieten wanneer:
  – een hond los in het veld loopt;
  – overlast aan het vee veroorzaakt;
  – de hondengeleider niet in de onmiddelijke nabijheid is.
  Lijkt mij goed om te weten.
  Daarnaast werd nog duidelijk dat een PROW pad 1,6 meter (2 paarden) breed is. Het is niet toegestaan om de hond van die denkbeeldige lijn af te laten. Dus zodra je van een public path of PROW gebruik maakt is de hond altijd kort aangelijnd.
  Ook goed om te weten…

 3. Prachtige foto’s … goed dat ze de quarantainregel hebben afgeschaft.
  Ik krijg al weer heimwee, ook naar Schotland, tent, waxcoat, boots, regen ……
  I suppose Bouncy Bauk & (Bouncy?) Boss vast nog eens terug gaan to do a bit of hunting?!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.