DSD: Duitse Staande Dwarskeutel…

actueel weer20130619Het zou bar en boos worden in Nederland. Door een combinatie van zeer warme wind uit het zuiden en de hoge zonnestand zouden er tropische temperaturen gemeten worden. Gisteren was het al behoorlijk warm. De woensdagtraining moest niet te moeilijk worden. Daarom besloten we in ‘tropenrooster’ te werken. Dus voor het ontbijt op pad.
Het bleek mee te vallen. Voor weerman Reinier van den Berg kennelijk een tegenvaller. Een Frans onweercomplex gooide roet in zijn meteorologisch eten.
Wij bleken op pad met een Baukmans die zich initiatiefrijk, onverzettelijk en ‘eigenwijs’ toonde. Vermoeiend maar wel mooi om met zo’n dwarskeutel te trainen 😀

We trainen nu, naast het uitdagende werk, ook voor de standaard KNJV B onderdelen (dus inclusief C!). De puntjes moeten natuurlijk op de ‘i’

De onderdelen van vanochtend:

  • Proef A: Aangelijnd en los volgen
  • Proef B: Uitsturen en komen op bevel
  • Proef D: Apport te land
  • Proef F: Verloren apport te land
  • Proef G: Markeerapport
  • Proef H: Apport over diep water

Proef C: Houden van de aangewezen plaats en Proef E: Apport uit diep water waren in de afgelopen dagen al nadrukkelijk aan de orde gekomen, dus bleven nu achterwege.

Bij alle onderdelen was Bauke wel over te halen om te doen wat nodig was maar meer niet. Dus recht voorkomen? Vergeet het maar. Meneer gaat zo zitten dat hij met het apport in de vang toch met de neus in de wind zit. En dus corrigeren we net zo lang tot meneer zich schikt en gewoon keurig met de voorpoten tussen de voeten van de baas zit.
Bij de meeste onderdelen moest Bauke opnieuw ingezet worden omdat hij de eerste keer vooral deed wat hij zelf wilde. De aanhouder zal winnen en dus werd er ook opnieuw ingezet. Desnoods met even appèlwerk tussendoor.

Uitdaging van de dag
Het Apport over diep water was een uitdaging, en wat voor een…
De situatie: Een watergang van 30 meter breed met aan beide oevers een banket van 3 meter, zodat daar nog gelopen kan worden. Direct naast de inzetplaats een pontonbrug.
Vanaf het gezichtspunt van de hond zag je op ooghoogte het brugdek en op regelmatige afstanden grote blokken (de pontons)
Aan de overzijde van het water een houtwal met daarachter een nauw pad. De dummy lag op dat pad.
Zoals verwacht leverde de brug een extra handicap op. Bauke moest op het commando ‘Vooráán!’ natuurlijk direct te water en in rechte lijn naar de overzijde. Gewoon parallel aan de brug. De praktijk was weerbarstiger. Hadden we ook wel verwacht 🙂

Monique stond (gelukkig) op de brug om Baukmans te beletten succes te hebben bij ‘ongehoorzaamheid’. Op het commando ‘Vooráán!’ ging Bauke te water maar gek genoeg niet in rechte lijn naar voren maar onder de brug door en aan de andere zijde van de brug weer aan land. Kennelijk in de veronderstelling dat hij zo Monique zou kunnen omzeilen.
Even appèl wat extra aanzetten en opnieuw inzetten. Lang verhaal kort: een aantal keren inzetten leverde niet op wat we wilden zien.

Daarom de hond aan de kant laten zitten en de dummy zichtbaar voor de hond aan de overzijde neerleggen. Dit in de hoop dat de prikkel sterk genoeg zou zijn om over te zwemmen. Uiteindelijk lukte dit.

Daarna nog een keertje maar dan ‘gewoon’ een verloren apport zoals we van plan waren. Nu ging het goed. Bauke ging door het water in rechte lijn, haalde de dummy en kwam triomfantelijk over de brug terug. Het voorkomen en afgeven moest natuurlijk nog even overnieuw. Al het goede komt in drieën, zo luidt het gezegde.

Al met al ging het zeker niet slecht. Het ging ook niet vlekkeloos maar soms gaan de dingen zo. Ik meen een trend te zien waarin Baukmans zich steeds een beetje meer denkt te kunnen veroorloven. Dus gaan we het appèllijntje de komende tijd ook steeds een beetje meer aanhalen. Een draadhaar mag af en toe best een dwarskeutel zijn maar er zijn grenzen 🙂

Eén gedachte over “DSD: Duitse Staande Dwarskeutel…”

  1. In de afgelopen periode een aantal keren ‘over water’ getraind bij diezelfde brug. Niet altijd vanaf dezelfde kant ingezet. Gaat nu goed. Meneer weet dat ‘Vooráán!’ maar beter ‘Vooráán!’ is want we gaan niet verder voordat het apport binnen is. 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.