Groepstraining: apporteren maar dan sneller…

trainingslocatie_duinbegroeiing_banner

We hadden de groep al drie weken niet gezien. In het Pinksterweekend werd er niet getraind en vorige week waren wij (niet Bauke) ‘aan het werk’ tijdens de OWT van ‘De Korthaar’ in Lochem. Het was leuk om iedereen weer te zien, het was extra leuk dat het eindelijk een beetje voorjaar was. We hadden een groepstraining waar we de puntjes op de ‘i’ zetten. Het is tenslotte nog maar vier weken voordat we de onderlinge proef (‘De Onderlinge’) hebben. 😉

We hadden een vol programma en hebben lekker doorgewerkt. Het scheelt natuurlijk ook dat het inlopen en de basisappèl-oefeningen door ons individueel gedaan worden, direct voorafgaande aan de groepstraining. Des te meer tijd is er voor het uitdagende werk.

De onderdelen van vandaag:

  • Kringapport dummy’s;
  • Kringapport Haas;
  • Markeerapport met eend;
  • Plaatshouden;
  • Vooruitsturen en komen op bevel;
  • Verloren apport uit dichte dekking;
  • Linieapport/ steadyness;
  • Snel dubbelapport uit linie.

Kringapport dummy’s
Situatie: alle combinaties in een wijde kring, de kijkrichting naar het midden. Onderlinge afstand ongeveer twee meter. Alle honden zitten onaangelijnd naast de voorjager.
We doen feitelijk kort apport maar dan in een kring. De dummy valt in het midden en één van de honden krijgt de beurt om deze te apporteren. Alle andere honden zitten natuurlijk rustig naast de voorjager. Voor Bauke niet echt een probleem. We merken wel dat Bauke druk voelt. Aandachtspuntje!

Kringapport Haas
Dezelfde opzet als de vorige oefening. Enige verschil dat er nu geen dummy valt maar een haas. Voor Bauke zou dit de allereerste keer zijn dat hij een haas moest apporteren. En dat was ook te merken. Ons bedachtzame manneke was in no-time bij het haas maar ging deze eerst aan een uitgebreid onderzoek onderwerpen. Bij de meeste honden werkt het goed wanneer trainer Marcel wat dreigend oploopt. De prooidrift zorgt er dan meestal voor dat de hond het apport alsnog oppakt. Niet bij Bauke, die is een beetje onder de indruk van Marcel en ‘gunt’ hem het haas ;-). Maar wanneer Marcel het haas oppakt en er even gek mee doet wil Bauke het haas toch wel pakken. En hij brengt deze ook nog binnen. Niet slecht voor de allereerste keer apport van haas.

Markeerapport met eend
Voor Bauke was dit een onderdeel met hindernissen (en dus leermomenten).
Het markeerapport proberen we volgens de regels te doen: dus staat werper Chiel zodanig dat de valplaats ongeveer 60 meter vanaf de inzetplaats is en werpt hij de eend tegen de wind in. De wind staat haaks op de inzetrichting. We jagen de hond onaangelijnd voor en wachten natuurlijk met inzet tot het tikje op de schouder.

Omdat de ‘keurmeester’ wat afleiding had duurde het lang voordat het tikje kwam. En dus bleef Bauke rustig zitten. Ook al lag de eend al een tijdje. Toen het tikje en daarop het commando ‘Apport!’ eenmaal gegeven waren, was Bauke vlot weg. De eend werd opgepakt maar Bauke had eigenlijk niet zo’n zin om vóór te komen. De man die normaal streng en bars achter de honden loopt die traag zijn met oppakken, stond nu naast de baas. De eend werd op 10 meter afstand neergeworpen met een blik van “hij ligt hier, kom hem maar halen…”.

De oplossing was natuurlijk simpel, maar wel tegen de regels: ik ging van mijn plek een eind uit de buurt staan. Opnieuw commando apport. Bauke pakte de eend en bracht die naar de plek waar ik zoeven had gestaan. Wonderlijk… Nou ja, om het verhaal niet nog langer te maken: de eend kwam alsnog binnen. Geleerde les: oppassen voor (teveel druk door) strenge mannen 🙂

Plaatshouden
Het houden van de aangewezen plaats gedurende twee minuten ging prima. Het hadden er van Bauke ook best vijf mogen worden. Kleine aanmerking: Bauke was, weliswaar op z’n plekkie, van zijn linkerbil op z’n rechterbil (of andersom) gaan liggen. Er schijnen keurmeesters te zijn die dat als onrust opvatten en er een punt voor aftrekken.
Nou prima dan. Ik kan me een praktijksituatie voorstellen waarin de hond 60 minuten of langer op z’n plek moet blijven liggen. Dan is van ligbil 🙂 veranderen juist heel verstandig. Een hond die (door slechte doorbloeding) een ‘slapende’ achterhand heeft ziet er niet alleen erg grappig uit, hij is ook erg slecht inzetbaar. Dus was ik reuze tevreden met die 9.

Vooruitsturen en komen op bevel
Het uitzenden ging prima. Het komen op bevel ietsje minder. Door voorgaande honden was er één bepaalde plek voorzien van geurvlaggen en dus moest Baukmans daar ook even overheen. Weg concentratie, dus nieuw commando, dus puntenaftrek. Niets aan te doen.

Verloren apport uit dichte dekking
Chiel was eerder het duinbos in verdwenen met een zak met wild. Toen Bauke aan de beurt was trof hij een kraai. Het apport ging moeizaam. De druk was bij Bauke overduidelijk voelbaar. Staart laag, weinig energie. Trainer Marcel probeerde enthousiast Bauke mee de dekking in te krijgen. Zonder resultaat: Bauke was teveel onder de indruk van hem.
Oplossing: even aanlijnen, kort stukje volgen en een paar meter verder opnieuw inzetten. Nu kwam de kraai prima binnen.
Toen iedereen geweest was had Chiel nog één kraai en dus kwam de vraag of er nog iemand nog een keer wilde. Nou dat willen wij wel. Bauke en ik samen een stukje de dekking in, niet op dezelfde inzetplek als de eerste keer! Commando ‘ZoekAppórt!’ en na even zoeken kwam Baukmans ook keurig en model voor met de laatste kraai.

Kort linieapport/ steadyness
Situatie: alle combinaties op linie met ongeveer 2 meter tussenruimte. Honden zitten onaangelijnd. Er worden dummy’s geworpen waarop er één hond mag apporteren. Zodra de hond met de dummy op de terugweg is valt de dummy voor de volgende hond. Natuurlijk moeten alle honden die niet mogen apporteren gewoon rustig in de linie blijven zitten.
Voor Bauke niet echt een probleem. Dummy kwam vlotjes en model binnen.

Snel dubbelapport uit linie
Dezelfde opzet als bij het kort linieapport maar nu moet iedere hond twee dummy’s halen. Zodra de hond met de eerste dummy op de terugweg is wordt er een tweede dummy geworpen. De hond mag wel naar de valplaats kijken maar er niet naar toe en zeker niet wisselen. Ook dit deed Bauke prima. Kwam beide keren model voor.

Daarmee kwamen we aan het einde van deze groepstraining. Algemeen leerpunt: nog beter proberen om de druk bij Bauke omlaag te brengen. Enerzijds door voorzichtig te zijn met de ‘drang’ die de trainer uitoefent, anderzijds door tussendoor even voor wat plezierige afleiding te zorgen. En natuurlijk voorzichtig met al te veel druk in de voorgaande dagen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.