Dubbel, dubbel apporteren: dat schiet lekker op…

Apporteren van een kraai door BaukeZoals dat zo vaak gaat met een verhuizing ligt de aandacht vaak daarop en veel minder op de normale gang van zaken.
Dat lijkt op draadhaarbauke.nl ook het geval te zijn. De wetenswaardigheden van onze doordeweekse trainingen zijn al een tijdje niet meer aan bod gekomen.

Niet dat we niet getraind hebben. In tegendeel! Er was gewoon even iets minder ‘aandacht’ voor het schrijven van een stukje. Tot nu…

Het is woensdag, trainingsdag. Ook nu er op uit, nu wel met een verslag. 

Ouder en wijzer…
We moeten een stukje door het veld op weg naar onze trainingslocatie. Tijdens de loop daarheen zien we een draadhaar die ‘ouder en wijzer’ geworden is.
Het spel met de wind wordt serieuzer gespeeld, er is meer concentratie en minder woest rauschen. We zien Baukmans ook vaker tot echt voorstaan komen. Geen vrolijk kwispelend voorstaan maar echt ‘strak’. Zou het muntje dan toch gevallen zijn?

Variëren en scherp houden…
In iedere training is variatie belangrijk. Dat is zo voor mens én dier. Een kraai en een kauw van de schadebestrijding uit de vriezer gehaald. De variatie die we vandaag kozen lag in het dubbel uitvoeren van bekende onderdelen. Niet een verloren apportje en dan klaar. Nee, meteen nog een… Niet een markeerapport en de klaar, nee een dubbelapport. Vandaag ook maar weer eens gekozen voor een knallende training. Bauke moet gewoon z’n werk doen, ook al zijn er ineens knallen te horen.

Dubbel verloren...
Situatie: een straffe wind, haaks op een ruige grasstrook van 8 meter breed. Aan één zijde van de grasstrook een brede watergang aan de andere zijde een houtwal van 10 meter diep,bestaande uit boompjes en onderbegroeiing. Inzetpunt: de rand van de houtwal, met de rug naar het water en de wind vanaf links. In de dekking liggen twee stuks met een meter of 10 er tussen.  Bauke kan alleen verwaaiing krijgen wanneer hij diep genoeg de houtwal in steekt.

Bij het eerste apport moest er even wind gehaald worden. Door de dichte dekking was dat kennelijk lastiger dan we dachten. Bauke moest z’n kop er even bij houden. Kwam één keer terug. Maar we willen geen hond die steeds komt ‘vragen’ dus negeerde ik hem. Omdat er geen aanwijzing van de baas kwam besloot Baukmans toch maar zelf verder te zoeken. Ietsje dieper insteken leverde verwaaiing op en het eerste apport kwam vlot binnen.

Na het aanpakken direct inzetten op het tweede apport. Dit ging vlot. Er was concentratie en dat was ook te merken. Het tweede apport kwam nog vlotter binnen en werd keurig model afgegeven.

180 graden apport…
Een dubbel markeerapport op lijn. Twee valplaatsen en Bauke precies in het midden. Het eerste apport moet hij ook het eerste halen. En dus moet hij de valplaats die hij het laatste gezien heeft even ‘onthouden’ en vooral respecteren. Eerst het andere apport!

Uitvoering ging prima. Nu is een 180 graden apport natuurlijk stukken makkelijker dan een 60 graden apport maar we waren blij dat konden afsluiten met een positief resultaat.
Even los volgend weg van de trainingslocatie en dan ‘Vrij!’

Gezellig slot…
Zwaaiende arm in de verte. “Hé, dat is Langhaar Lizzie met Sandra. Gezellig samen een stukje lopen. Even bijpraten, Bauke en Lizzie samen lekker uitrennen. En dan ineens…., Bauke draait weg…, verwaaiing en hij staat! Te ver van ons vandaan trekt hij voorzichtig aan totdat een vette Fazantenhaan op de wieken gaat. Monique snel met de zitfluit, en nog een keer. En warempel Bauke zit, kijkt om naar ons en laat een heel klein blafje horen. Maar hij zit en blijft zitten! Tjonge, da’s een heel verschil met vorig jaar toen Baukmans regelmatig koos voor een luidruchtige achtervolging.

We laten Lizzie en Sandra achter en gaan tevreden met zoveel onverwacht resultaat, naar huis. 😀

2 gedachten over “Dubbel, dubbel apporteren: dat schiet lekker op…”

  1. Ik vond het protestblafje zo grappig… Ik weet, niet de bedoeling maar zo Bauke! Karaktervol hondje! En super dat hij ging zitten!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.