Moe van niks…

dummy_launcher_groen_canvasNa een kort voorjaar, de zomer overgeslagen, vertrokken we op de herfstige ochtend van moederdag 2013 richting Waalsdorpervlakte. Natuurlijk met de nodige voorbereiding: waxjas en laarzen aan, pet mee.

We hadden geluk: een matig windje, half  bewolkt en droog. Niet slecht voor onze wekelijkse groepstraining. Het zou een training worden waarin we maar vier onderdelen zouden trainen. Met als knallend slot: markeerapport met dummy launcher.

De onderdelen van vandaag:

  1. vooruitzenden in lijn over 70 meter;
  2. kort apport van kraai op 30 meter;
  3. plaatshouden;
  4. markeerapport met dummy launcher over 50 meter.

Een duidelijk begin
Natuurlijk, ik schreef het al eerder, beginnen we met appèlwerk: los en aangelijnd volgen, lopen met de dummy, lopen-zitten-lopen-zitten-correct afgeven van de dummy etc,
Dit doen we niet meer groepsgewijs. We worden geacht dit soort dingen gedaan te hebben voordat onze training aanvangt. Des te meer tijd blijft er over voor het echt leuke werk 😀

Wachten is ook trainen…
Een groot deel van het leven van een voorjager bestaat uit wachten. Of het nu op post in het jachtveld is, of tijdens proeven en wedstrijden. Dat we nu met de bijna voltallige ploeg present waren en de onderdelen ook met deze grote groep deden betekende wachten.
Een mooie oefening in rust, steadyness en geduld. Er was bovendien voor de voorjagers ook veel te zien en veel te leren.

Vooruitzenden in lijn over 70 meter
Situatie: licht glooiend terrein, een paaltje markeert de inzetplaats, een paaltje op 70 meter afstand. De looplijn is vlak. De hond heeft geen dummy’s zien vallen. Vanaf het inzetpunt en looplijn gezien aan de linkerzijde op 90 graden Chiel die als werper op zal treden. De meeste honden hebben al gezien dat hun voorgangers daar ook naar toe moeten én met wild terugkomen. 😉
De bedoeling is dat Bauke in één rechte lijn van het inzetpunt (het linkereind van de gele lijn in onderstaande plaatje) naar het paaltje (het rechter uiteinde van de gele lijn) gaat.

JHS-Hubertus_grote_veld_lijnenNatuurlijk lopen we even kort in voordat we aan de beurt zijn. Even strak volgen: korte wendingen, even duidelijk maken bij wie het initiatief deze ochtend ligt. Ik kom met Bauke op het inzetpunt aanlopen al in de lijn waarin hij straks weg moet. Niet veel klooien, gewoon lijn af, even rust, plaatsen, en weg! Dacht ik….
Bauke ging naast me zitten maar draaide een paar graden naar Chiel toe en dus weg van de looplijn. Dus commando ‘Volg!’ en een metertje naar voren. Bauke zat nu beter in de juiste richting. Volgens het boekje deed ik met mijn rechterbeen een stap naar achteren, mijn linkerhand vlak uitgestrekt boven de neus van Bauke, wijzend naar het paaltje. Zodra hij in de goede richting kijkt hoort hij zachtjes “Jaaaaah, goed zo…”, zodra hij niet in de goede richting kijkt hoort hij “Nee!”. Het duurde lang, eigenlijk te lang, voordat Bauke goed de richting van mijn uitgestrekte linkerhand met zijn blik volgde. Maar goed… Commando ‘Vooráán!’ en hij ging goed in een rechte lijn naar het paaltje. Hij treft daar een groot aantal dummy’s. Zonder te wisselen of te winkelen pakt hij er een en brengt die ook model binnen.

Direct daarna moet hij nog een keer. Hetzelfde recept. Maar nu loopt Bauke dóór, bijna over de dummy’s heen. Ook nog even tijd om geurvlaggen uit te zetten 🙁 weljá… Dit soort eigen initiatief is niet aan de orde bij het lijnen lopen. Dat gaan we dus op kortere afstand trainen. Direct daarna naar links pivoteren voor…

Kort apport van kraai op 30 meter
Chiel wierp de kraai, een paar tellen rust en daarna was Bauke, op commando, vlot weg en ook weer vlot terug met de kraai. De laatste 10 meter verdiend geen schoonheidsprijs maar de kraai kwam binnen.

Plaatshouden
Met twee andere honden moest Bauke plaatshouden. Niet echt een probleem. Na 10 minuten besloten we de drie honden weer op te halen. Het had van Bauke ook nog wel wat langer mogen duren. Prima dus.

Markeerapport met dummy launcher over 50 meter
Na de koffiepauze verzamelde de groep zich voor een markeerapport met behulp van een dummy launcher. Dit keer met een ‘normale’ groene canvas dummy, in tegenstelling tot twee maanden geleden. Toen moest Bauke een hard plastic ei halen en had daar toch wel moeite mee.

Bauke zat klaar. Het schot viel, de dummy vloog om 70 meter verder te vallen. Het was grappig om te zien dat Bauke het schot verwachtte. Hij ging naast me zitten met zijn kop een beetje weggedraait. Daardoor markeerde hij niet goed. Dat merkten we ook. Hij bleef goed steady en wilde op het commando ook vlot weg maar moest volledig op zn neus vertrouwen omdat hij de valplaats niet had gemarkeerd. De regel: niet markeren? dan ook geen succes! is  natuurlijk ook nu van toepassing dus floot ik Bauke ‘Vóór!’.
Met een iets lichtere patroon in de launcher viel de dummy bij de 2e poging op ongeveer 50 meter. Ook nu draaide Bauke z’n kop enigzins van het schot af maar had nu wel goed gemarkeerd want de dummy kwam nu goed binnen.

Progressie
Wij zien duidelijk progressie. Ook trainer Marcel haalde het in zijn korte nabespreking nog even aan. Onze groep heeft vergeleken met de B-groep van vorig jaar enorme vorderingen gemaakt. Natuurlijk gaat het niet altijd van een leien dakje maar de stijgende lijn zit er in.
Voor ons is bijvoorbeeld het vrijwel iedere week trainen met wild een enorme verandering ten opzichte van vorig jaar. De vorige seizoenen hebben wij bij trainer Hans van KNJV Haarlem een mooie stabiele basis gelegd. Daar bouwen we nu op voort!

Moe van niks…
Nou ja…, niks? Vergeleken met andere zondagen was het programma vandaag met maar vier onderdelen niet overdreven vol. Maar toch, het rustig moeten wachten, het moeten toezien hoe de andere honden werken, én niet te vergeten, de druk die het lijnen lopen geeft, was kennelijk toch erg vermoeiend.

Toen wij, na de training, thuis aan de moederdagbrunch begonnen lag Baukmans in diepe slaap te ronken. De geestelijke uitdaging is veel vermoeiender dan de fysieke, dat blijkt.

Ook opgerold, in diepe slaap, met een puppyfrons is het een lekker ventje…., en dat is ie! 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.