Lijnenspel…

bauke_gans_bannerDe zondagochtendtraining stond grotendeels in het teken van ‘lijnen lopen’ en sloten we af met een apport van gans. Het ging best lekker. Omdat ons meneerke de afgelopen dagen nogal ‘poestig’ en in de contramine was viel ons dat heel erg mee.

Een vol programma maar we konden lekker doorwerken. Het weer zat ook mee.
De onderdelen van vanochtend:

 • Vooruit sturen in rechte lijn;
 • ‘Achterover’ sturen in rechte lijn:
 • Vooruit sturen in rechte lijn:
 • Dubbelapport 60 graden;
 • Vooruitzenden icm verloren apport van kauw;
 • Dirigeren: links/ rechts;
 • Markeerapport;
 • Kort apport van gans.

Vooruit sturen in rechte lijn
We gebruiken de natuurlijke lijn van de lange zijde van een voetbalveld.
Bauke naast me op het inzetpunt. Rust! Rechtervoet een stap naar achter, linkervoet blijft naast de rechtervoorpoot van Bauke. Linkerhand vlak en gestrekt een stukje boven de neus van Bauke. Kijkt de hond in de richting van de lijn dan zachtjes ‘Ja, Goedzo!’, kijkt hij weg dan ‘Nee!’ Rust. Commando ‘Vooráán!’. Bauke gaat direct in rechte lijn weg om na 50 meter een aantal dummy’s te vinden. Na het apporteren van één van de dummy’s (niet winkelen!) keurig recht voorkomen, afgeven en direct het commando ‘Naast!‘. Zodra de hond zit…

‘Achterover’ sturen in rechte lijn
De hond zit in uitgangspositie. Commando ‘Volg!’ en los volgende 30 meter in rechte lijn naar voren, linksomkeerd, zodra de hond weer op de lijn loopt het commando ‘Zit!’ Voorjager stapt weg met rechterbeen (!), Bauke blijft zitten. Ik keer terug op het oorspronkelijke inzetpunt. Rust!
Ik sta rustig met beide handen , op borsthoogte, uitgespreid tegen een denkbeeldige glasplaat. Bauke zit ietsje naar rechts gedraaid en kijkt mij aan. Daarom kies ik er voor om mijn linkerhand (hij moet namelijk, vanuit mijn positie gezien over de linkerkant draaien) in een rechte lijn over de ‘glasplaat’ omhoog te brengen en gelijktijdig het commando ‘Vooráán! te geven.
Bauke gaat direct ‘over links’ (zijn rechterkant) van mij af maar komt langs wat dekking en doet verwaaiing op die even nader uitgewerkt moet worden. Dus nog even een verbale correctie ‘Vooráán! met de linkerhand omhoog. Nu gaat het goed. Hij kiest een dummy uit en komt model voor. Aanpakken, commando ‘Naast!’ en direct inzetten op…

Vooruit sturen in rechte lijn
Het zelfde onderdeel wat we voor het ‘achteroversturen’ deden. Ook nu zonder problemen. Super! Hierna even in de wachtkamer voor…

Dubbelapport 60 graden
Situatie:drie paaltjes die in een driehoek staan. Bij een van die paaltjes is het inzetpunt. Vanuit het inzetpunt gezien twee paaltjes met een onderlinge hoek van ongeveer 60 graden. Bij de andere twee paaltjes een stapeltje dummy’s. Een ‘normaal’ dubbelapport waarbij de hond in een rechte lijn voorgestuurd moet worden om de ene dummy te halen, te pivoteren en daarna weggezonden in een rechte lijn om de andere dummy op te halen. Op een enkel plasje onderweg na, ging dit prima.
Nadat Bauke het laatste apport helemaal model had afgegeven even een dolletje om de spanning er af te halen. Dit lijnen lopen vergt veel concentratie en er is veel druk op de hond. Hij mag nl geen enkel initiatief vertonen. Voor Baukmans héél moeilijk 🙂 Daarna even in de wachtkamer voor…

Vooruitzenden in combinatie met verloren apport van kauw
Situatie vanuit het inzetpunt gezien: Een strook asfalt van 40 meter. Daarachter 10 meter zand, daarachter dekking bestaande uit bomen met onderbegroeiing. De wind schuin in de rug. In de dekking is een kauw gelegd. De hond kan deze niet zien of ruiken.
Bauke zit rustig in uitgangspositie naast me. Rust! Rechterbeen een stapje naar achter. Linkerhand vlak vooruitgestoken en stil (!) boven de neus van de hond. Bauke blijft goed in de richting van mijn hand kijken, dus zachtjes “Ja, goed zo!’ Paar tellen rust. Dan het commando ‘Vooráán!’. Bauke gaat vlot in een rechte lijn over het asfalt, door het zand, naar de dichte dekking. Daar hoort hij mijn commando ‘ZoekApport!’ De kauw is vlot gevonden maar Bauke heeft even een fluitje nodig om hem aan te sporen om niet te blijven hangen (er is in de dekking immers veel meer te beleven) maar direct terug te komen. Gaat prima, de kauw is keurig ter hand gesteld. Door naar het volgende onderdeel…

Dirigeren: links/ rechts
Situatie: Dezelfde drie paaltjes als bij het dubbelapport. Bij een van die paaltjes is het inzetpunt. Bauke zit onaangelijnd natuurlijk 😉 naast me. Commando ‘Volg!’ en we lopen naar een denkbeeldig punt midden tussen de andere twee paaltjes. Daar blijft Bauke zitten en kijkt in de richting van het inzetpunt. Ikzelf loop 15 meter door en keer me om. Bauke en ik kijken elkaar dus aan. Rust!
Ik doe weer beide handen gestrekt voor de borst tegen de denkbeeldige glasplaat. Ik stap met mijn rechtervoet naar rechts, breng mijn rechterhand in een horizontale lijn over de glasplaat naar rechts en geef het commando ‘Rechts!’. Bauke gaat direct op het (voor mij) rechterpaaltje af en apporteert een van de dummies. Ondertussen ren ik naar het punt waar Bauke net zat om het apport in ontvangst te nemen. Daarna herhalen we dit hele ritueel maar dan met het commando ‘Links!’. Beide keren ging Bauke prima weg, apporteerde goed en gaf model af. Daarna weer even een dolletje om de spanning er af te halen.
Nadat iedereen aan de beurt was geweest was het tijd voor een…

Markeerapport
Een ‘standaard’ markeerapport over ongeveer 50 meter, maar niet helemaal standaard. Vanaf het inzetpunt was de valplaats niet te zien. De dummy viel achter een lichte glooiing in het terrein. Het markeerapport ging niet helemaal van een leien dakje. Er ontbrak wat concentratie en dus ging Bauke een beetje nonchalant, globaal in de richting van de valplaats. Zoals zo vaak in dit soort situaties vertrouwt hij dan vooral op z’n neus. En zoals meestal in dit soort situaties krijgt Baukmans geen succes. Onze trainers weten het al: “als Bauke niet goed markeert dan het apport weghalen…” Dus ook in dit geval werd Bauke teruggefloten en opnieuw ingezet. Het muntje was gevallen want nu was er meer concentratie en ging hij strak, in een rechte lijn op de valplaats af. Het apport kwam, in tweede instantie, model binnen. De sfeer zat er goed in, het was lekker weer en dus hadden we nog tijd voor een afsluitend onderdeel…

Kort apport van gans.
Een simpel kort apport van een niet al te grote gans. Bauke is met een gans nog niet helemaal 100% voorspelbaar. Vaak moet onze jonge onderzoeker er eens op z’n gemak omheen lopen, eens lekker aan snuffelen en eens rustig bedenken hoe en waar hij het apparaat eens zal oppakken. Dit wetende zorgde trainer Marcel dat hij in de buurt was om voor de nodige extra stimulans te zorgen. Bauke werd een beetje ‘gek’ gemaakt op de gans en  tádaaa… Hij pakt hem op en bracht hem binnen. Weliswaar niet zittend maar hij werd toch ter hand gesteld. Al met al een prima afsluiting. Het gaat steeds beter.

We hebben heerlijk getraind. Bauke deed het, over het geheel gezien, prima.
Poestig en dwars, of niet, voor mij is Bauke gewoon een tophond…, en dat is ie :-)!

2 gedachten over “Lijnenspel…”

 1. Leuk verslag. Hoe oud is baukmans. Zelf heb ik een langhaar 1,5 jaar oud. Doet het goed en zit veel potentie in. Afgeven en concentratie over 5 proeven is nog een probleem
  Heb eerder al een bericht gestuurd maar ging niet helemaal goed vandaar dit 2e bericht

  1. Hoi Evert,
   Bauke is een jaartje ouder dan jouw langhaar.
   Ja, concentratie en dan ook nog alles correct doen is lastig. Ik merk dat mijn eigen ‘gevoel’ ook meespeelt. Als ik relaxed ben dan gaan die zaken beter dan wanneer ik met stress in mijn lijf bezig ben.
   Wij hebben ook ontdekt hoe belangrijk het is om tussendoor even de spanning er af te halen. Beter 5 kleine spanningsboogjes met geintjes tussendoor dan proberen om één spanningsboog over 5 proeven vast te houden. Daarom heb ik nu standaard een happy-dummy in de auto liggen. Moet eerlijk bekennen dat hij niet altijd uit de auto komt. Het zit nog niet zo in mijn systeem. 🙂
   Groet,
   Chris

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.