Navigeerapport…

Hout_Chris_Bauke_cropped_s

Een ‘navigeerapport…’ U weet niet wat dat is?

Wij tot vandaag ook niet. Maar het was mooi om te zien hoe onze draakhaar vanochtend op zijn eigen wijze aan de slag ging. Met de resten van een plaagstootje van koning Winter nog in het veld gingen we aan de slag met de zaterdagochtendtraining.

Dit is het laatste weekend van het trainingsblok met uitsluitend wild. Zoals gebruikelijk oefenen we twee apporten, niet meer. We merken dat Bauke daardoor erg gemotiveerd is om te apporteren. En zeker de verloren apporten.
Dit weekend kregen we de kans om weer onder nieuwe omstandigheden te trainen. Het trainingsveld was de afgelopen weken al zeiknat. Op grote delen staat een laagje water waar nu ook nog een laagje ijs op ligt. Daaroverheen weer een laagje sneeuw. Het gevolg is dat je nooit precies weet waar je met je poten in het nat terecht komt. Er stond vrijwel geen wind.

Vette poten…
Eerder dit jaar hadden we ervaren dat Bauke na een uurtje in de sneeuw enorm veel last had van sneeuwbollen tussen zijn tenen. Om dat nu te voorkomen heb ik zijn voetzolen en tenen goed in de vaseline gezet. Bleek achteraf prima te werken. Geen ijsbollen en geen klei. 🙂

Standaard verloren apport uit dichte dekking
Terwijl Bauke en de baas even gaan volgen door het witte terrein en ook nog even plaatshouden oefenen krijgt het konijn een mooi plekje in een berkenbos met halfopen onderbegroeiing.
Na de inzet met het commando ‘ZoekApport!’ probeerde Bauke wind te halen. Dat viel nog niet mee. Er stond al vrijwel geen wind en in de dichte dekking bleef daar nog minder van over. Dus zagen we Bauke een aantal keren uit de dekking komen om er even verder weer opnieuw in te verdwijnen. Ik moet er aan blijven denken dat ik de handen op de rug en mijn mond stijf dicht houdt. We willen natuurlijk niet dat we Bauke leren om te komen ‘vragen’. Nee, hij weet in welke dekking hij moet zoeken en hij moet aan de slag totdat het apport binnen is.

Bauke_apport_dichtedekking_IMG_3408

Na een tijdje zien we Baukmans met het konijn uit de dekking komen. Daar ervoer hij ook dat je met het apport in de bek, door het ijs kan zakken. Leverde een huppelende Bauke op  🙂 .

Bauke_winterapport_IMG_3409

Het apport was binnen en Bauke zat al direct te kijken waar de volgende actie zou zijn. Geweldig toch? Hij wil zo graag. Soms kan hij zich echt klierig gedragen maar zodra de baas de hondenjas aandoet en de laarzen pakt gaat er bij Bauke een knopje om.

Navigeerapport
Het tweede apport lag in een  vrij forse pluk kreupelhout met braamstruiken. De begroeiing was zo dicht dat de hond er niet op alle plaatsen in kon. De dekking lag in een terrein met erg veel water.
Na het inzetten begon Bauke met wind halen (die er nauwelijks was) en een opening vinden waar hij de dichte dekking in kon.

Baas_wacht_apport_dichte_dekking_IMG_3410De baas had intussen niet veel keus dan afwachten en toekijken. Het konijn lag ongeveer 15 meter recht voor het inzetpunt. Na enkele minuten hoorden wij aan de manier waarop Bauke door de dekking ging dat hij het apport in de vang had. Bauke gaat met een apport in de bek op een bepaalde trotse manier lopen, een beetje paraderen. We hoorden hem wel maar zagen hem niet verschijnen. Na enkele minuten verscheen meneer aan de rechterzijde.

Bauke_navigatie_apport_IMG_3411Maar Bauke besloot om niet in één rechte lijn naar de voorjager te lopen. In plaats daarvan navigeerde hij tussen de ijzige waterplassen door. Met het konijn stevig in de bek zocht Baukmans een route waar hij niet over dun ijs hoefde.

Bauke_navigatie_apport_IMG_3412In een grote boog kwam hij uiteindelijk…

Bauke_navigatie_apport_IMG_3413Bauke_navigatie_apport_IMG_3414…om het apport tenslotte, weliswaar staand, keurig ter hand te stellen.

Bauke_navigatie_apport_IMG_3415Dat was een mooi staaltje apporteren en eigen initiatief. Bauke navigeerde tussen de ijs/water plekken door.  Ook nu weer was meneer direct weer klaar voor de volgende actie. Maar het was genoeg, afsluiten met succes en hij moet wat te wensen over houden.
Morgen weer een dag.

Tijd voor koffie!

2 gedachten over “Navigeerapport…”

  1. navigeerapport………………..je had me ff op het verkeerde been gezet……..
    ja, Duitse Staande zijn slim.

    Groetjes Cees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.