KNJV week 19: een hoog niveau…

De vorige weken nog in het veld met konijn en duif, nu weer terug naar de basis met standaard oefeningen. Of toch niet? We sloten af met een onderdeel op een onverwacht hoog niveau.

Voor het blok…
Vanavond koos ik er voor om een dummy met konijnenvel mee te nemen én een houten apporteerblok met konijnenvel. Na het werken met wild is dit voor Baukmans toch net even leuker dan een ‘kale’ dummy. Het blok zorgt er voor dat Bauke het apport goed in het midden vastpakt.

Zoals de foto laat zien is dit een blok met een rijke historie. Het blok heeft dienst gedaan bij vier generaties. Eerst de kortharen Norman, Falco en Arras en nu draadhaar Bauke. Het velletje is wel overigens wel van een recent jaar 🙂

Bij alle onderdelen, met uitzondering van het waterwerk, heb ik Bauke los voorgejaagd. Ook tijdens de oefeningen, bij de verplaatsingen. Dat gaat natuurlijk niet altijd helemaal goed en strak maar dan hebben we de gelegenheid tot corrigeren en dus leren.

Volgen langs linie
Standaard onderdeel: combinaties op linie. Steeds één combinatie vóór en achterlangs de linie volgen. Dit gaat met Bauke op zich prima. Hij houdt wel veel afstand tot bepaalde reuen in de groep. Dan loopt hij ineens niet meer links maar rechts van me.  Ik drijf het niet op de spits, niet te veel druk al bij dit onderdeel, en dus neem ik zelf ook iets meer afstand.

Markeerapport
Het markeerapport werd deze keer twee keer gedaan. De eerste keer op 35-40 meter. De tweede keer op 60 meter, de normafstand voor het B-diploma.
Voor Bauke leverde het markeren en apporteren van het blok op beide afstanden geen problemen op.

Monique mocht zich ook nog even uitleven door het voorjagen van Abbey

Plaatshouden
Het plaatshouden is een onderdeel voor het C-diploma en ooit, bij Bauke zijn eerste proef,  een struikelblok. Nu levert dat eigenlijk nauwelijks problemen op.
Ook bij verleiding, bijvoorbeeld van plaatshouden tussen vluchtgevaarlijke collega’s gaat het eigenlijk prima.

Zoals uit het inzetje op de foto blijkt ligt Baukman het zonder lijn allemaal rustig te bekijken. Los van deze oefening kies ik er bij de wekelijkse trainingsessie ook regelmatig voor om Bauke even ergens ‘neer’ te leggen terwijl ikzelf bij de trainingsmaten in de linie ga staan. Gewoon om de ‘sleur’ van het wachten tussen de onderdelen te breken.

Verloren apport
Ook weer een standaard onderdeel. Hans vertrekt met een berg dummies de dichte dekking (een strook met bossage en bomen) in. Inzetpunt op drie meter vanaf de dekking. Vrijwel alle honden kwamen zonder problemen met een dummy binnen.

Verloren apport van hoog niveau
Opnieuw vertrok Hans met een berg dummies de dichte dekking in. Nu duurde het ietsje langer voordat de honden terugkwamen. Ook Bauke had meer tijd nodig. “Gek…, er was wel verwaaiing van de dummies maar waar lagen die krengen dan?”
Tijdens de uitvoering vertelde Hans ons dat hij de dummies in bomen en struiken had gebracht. Van de grond af dus. Leuk! Hadden we met Bauke al een enkele keer geoefend maar gaan we weer eens wat vaker doen.

Apport uit water…
Het apport moest uit een breed, maar niet zo heel erg diep water gehaald worden. Er waren plekken waar de hond met de poten bij de grond kon. De oefening werd twee keer gedaan. De eerste keer waren er eenden nabij de valplaats. Ojee… eenden. Maar het ging prima. Bauke wist zich goed te beheersen en bracht de eerste dummy mooi binnen. De tweede keer wilde Bauke niet goed weg. Er moest een tweede dummy geworpen worden, waarop het wel lukte.

Vrijwel alle honden brachten de dummies binnen. Natuurlijk maakte Max er weer een heel spektakel van. Bij het te water gaan zorgt deze labrador bijna voor een totale drooglegging 🙂 Bij het tweede apport viel voor Max de dummy achter een eilandje met boompjes en struiken. Voor Max geen probleem. Hij ging gewoon over het eiland naar de andere kant en bracht, na wat ondersteuning,  de dummy binnen.

Daarna was het tijd voor de nazit met koffie, fris en de heerlijke koeken van Nancy.
De nabespreking ging natuurlijk niet alleen maar over de honden. Ook de Olympische Spelen in London kwamen ter sprake. Met speciale aandacht voor de hockeyteams. Leverde overigens nog leuke achtergrond info op. Zo bleken Cees en Nancy hockey-ervaringen met mij te delen. Leuk!

Volgende week weer bij ‘de paaltjes’. Wij hebben er zin in… en dat hebben we!

3 gedachten over “KNJV week 19: een hoog niveau…”

  1. Oeps…! Mooi dat Sandra en Aad zo alert zijn. Natuurlijk is plaatshouden een onderdeel van het C-diploma (en daarmee ook voor B en A). Foutje, bedankt! Is inmiddels aangepast

  2. Bij A moet je ook de C onderdelen goed onder de knie hebben… Dat bedoelt Chris natuuuuurlijk!

    Fijn stukje weer, wat kan je dat toch goed

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.