KNJV week 16: werken met de wind…

Deze week waren we met Bauke niet in Nederland maar in de Vulkaan Eifel. Prachtig gebied en wild zat. Mooie gelegenheid om Baukmans wat rust bij te brengen in een terrein met allerlei spannende verwaaiing.

Gelukkig was Luc weer paraat om verslag te doen van de KNJV training:

“De donderdag staat traditiegetrouw in het teken van de KNJV training. Zo ook vanavond een frisse winderige trainingsavond en met een groep van 7 combinaties worden de volgende onderdelen getraind:

  • Aangelijnd volgen langs de linie
  • Apport uit dichte dekking
  • Meervoudig apport
  • Apport met verleiding
  • Apport over water
  • Verloren zoek

Aangelijnd volgen langs de linie
Het bleek een herhaling van vorige week te worden. Met de nodige opwinding wordt dit onderdeel door alle honden afgewerkt.

Apport uit dichte dekking
Het inzetpunt is ongeveer 20 meter voor een bosrand. De helper gooit de dummy in het bos. De hond ziet de dummy vliegen, alleen zal hij zelfstandig de valplaats moeten vinden. Dit onderdeel ging alle honden vrij gemakkelijk af.

Meervoudig apport
Vanavond wordt er een begin gemaakt met het meervoudig apport. Een onderdeel met een verhoogde moeilijkheidsgraad. Er worden twee dummy’s gegooid op een afstand van 30 meter. Een dummy valt rechts van de hond in het hoge gras en de andere valt links in de dichte dekking.

In deze fase van de training is het binnenbrengen van beide dummy’s belangrijker dan de volgorde waarin het gebeurt. Sommige honden hebben hier zo hun eigen ideeën over en denken als de eerste dummy is gevonden dat de tweede ook wel gehaald kan worden. Het is dus de bedoeling dat eerst dummy 1 wordt binnengebracht om vervolgens de hond met het commando ‘Apport!’ de tweede dummy te laten apporteren.

Aandachtspunt voor komende week.

Apport met verleiding
Een natuurlijk pad langs de waterkant wordt gebruikt om extra verleiding aan tebrengen in het apport. De dummy valt op 30 meter van de hond op de kant in dichte dekking. Zonder zich te laten verleiden brengen alle honden het apport keurig binnen.

Apport over water
Inzetpunt is drie meter voor de waterkant. Er wordt een dummy gegooid naar de overkant. De dummy valt in dichte dekking. De hond ziet dat de dummy wordt gegooid en kan de richting van de valplaats bepalen. In dit geval wordt de hond ingezet met het commando ‘Apport!’.

Als variatie op deze oefening kan er ook een dummy worden gegooid zonder dat de hond dit ziet. In dit geval wordt de hond ingezet met het commando ‘Over!’ (of in het geval van Bauke: ‘Vóóraan!’), de hond zal naar de overkant zwemmen. Als de hond aan de overkant op het droge staat volgt het commando ‘Zoek-Apport!’.

Verloren zoek
Het beste wordt voor het laatst bewaard. De zeven combinaties wachten voor de bosrand en zien de helper met zeven dummy’s onder de arm verdwijnen in het bos. Om vervolgens met lege handen terug te keren.

De honden worden een voor een ingezet met het commando ‘Zoek-Apport!’.
De moeilijkheidsgraad neemt toe naarmate er meer honden in het bos zijn geweest, de spoeling wordt dunner. Het is geweldig om te zien hoe de hond zijn neus gebruikt. Zodra deze in het bos is maakt deze een scherp draai met de wind mee om vervolgens tegen de wind in te zoeken naar de dummy.

Een droge boel
Helaas geen koffie vanavond. Wel even afspraken gemaakt voor de koffie van volgende week en een nieuwe trainingslocatie.”

Wederom een prachtig verslag van Luc. Wij zijn hem eeuwige dank verschuldigd…
en dat zijn we! 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.