KNJV week 15: Steadiness

Helaas gaan wij het deze week missen. Nee, grapje…. niets ‘helaas’. We trainen Bauke op dit moment vooral op steadyness 🙂 in de buurt van reewild.

Gelukkig hebben we een mooi verslag van Luc:

“Een mooie zomeravond met weinig wind en een klein gezelschap van 5 combinaties (Richard, Maurits, Els, Nancy, Luc) beginnen aan de volgende oefeningen;

  • Aangelijnd volgen langs de linie
  • Aangelijnd en los volgen langs standaard achtje
  • Markeerapport over 60 meter
  • Plaats houden met verleiding

Steadiness blijkt als een rode draad door de trainingsavond te lopen. Steady kan worden vertaald als kalm, evenwichtig, bestendig, oppassend, solide, standvastig. Met steadiness in de jachtpraktijk wordt bedoeld dat de hond rustig, geen aandacht vragend van de voorjager en oplettend voorgejaagd kan worden.

Aangelijnd volgen langs de linie
Normaal niet het moeilijkste onderdeel voor de honden, maar vanavond blijken de hormonen de jonge reuen zo nu en dan parten te spelen. Het voordeel van de kleine groep is, dat bij het in de fout gaan van de hond gelijk gecorrigeerd kan worden. Om vervolgens nogmaals voor en achterlangs de linie langs te gaan, net zolang tot de hond rustig en geen aandacht vragend van de voorjager voor en achterlangs volgt.

Aangelijnd en los volgen langs standaard achtje
Na wat correcties op het eerste onderdeel bleken de honden weinig moeite te hebben met het tweede onderdeel. Om de hond op te warmen eerst aangelijnd volgen langs het standaard achtje, daarna terug in de linie. Nadat iedereen deze oefening heeft afgerond, begint de proef onder toeziend oog van Hans. Voorjager start met de hond aangelijnd vanuit het midden waarbij de eerste bocht de hond aan de binnenzijde blijft. Een mooi moment om de oplettendheid van de hond te testen, het been kan dan nog wat sturing geven. Het achtje eindigt weer in het midden. Het tweede rondje is met de hond los volgend. Ook hier dient de hond rustig en geen aandacht vragend en oplettend te volgen.

Markeerapport over 60 meter
Steadiness is voor het markeren enorm belangrijk. Alleen dan kan de hond goed markeren en zal deze in een rechte lijn naar de valplaats lopen. Als voorjager verplaatsen wij ons vaak te weinig in de hond. Zak maar eens in het hoge gras tot ooghoogte van de hond. Het is dan bijna onmogelijk om de valplaats vast te stellen, alleen de richting kan worden bepaald. Het markeerapport vanavond wordt in drie stappen uitgebouwd tot proefafstand. Er wordt begonnen op een afstand van 30 meter. De helper gooit de dummy op, paar tellen rust en de hond wordt met het commando ‘apport’ ingezet. Deze oefening wordt herhaald waarbij de afstand toeneemt totdat de uiteindelijke proefafstand van 60 meter is bereikt. Belangrijk bij deze oefening is – met toename van de afstand – dat de valplaats niet veranderd, maar het inzetpunt wel.

Plaats houden met verleiding
Twee honden worden op een onderlinge afstand van 5 meter in de ‘down’ positie achtergelaten door de voorjager. De voorjager neemt een plaats 10 meter verderop in en wacht daar 2 minuten. De hond zal rustig moeten wachten tot de voorjager terugkeert.

Nu wordt de oefening herhaald, maar dan met verleiding. Wederom een goede steadiness oefening. Zodra de honden zijn achtergelaten door de voorjager begint de helper dummy’s op te gooien. Voor sommige bleek deze verleiding wel erg groot, alleen Sam en Flip bleken waardige steadiness kampioenen te zijn.

De avond wordt afgesloten met koffie van Maurits of toch niet helemaal…

Rust loont…
Max wil nog weleens ongeoorloofd piepen en blaffen, met een kleine variatie op de methode omschreven door Paul de Vos – Apporteren wordt Max buiten de groep geplaatst. In eerste instantie onder luidt protest, maar na een tijdje negeren geeft hij zich over. In alle rust wordt hij weer teruggebracht in de groep. Het leermoment, stil zijn loont.”

Een mooi verslag. We zijn er Luc erkentelijk voor!

Eén gedachte over “KNJV week 15: Steadiness”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.