KNJV week 22: Nog zeven nachtjes slapen….

…en dan hebben we de laatste gezamenlijke trainingsdag van het seizoen 2011. Voordat we die nachtjes mogen tellen hebben we natuurlijk de op één-na-laatste trainingsavond. Gisteren hadden we een dag zoals je er niet teveel achter elkaar moet hebben. Het mooie van het hondenwerk is dat iedere dag weer anders is. We waren benieuwd hoe Bauke het vanavond zou gaan doen (en hoe ik daar vervolgens mee om zou gaan ;-))

Weliswaar zwaar bewolkt met een regendreiging bleef het toch droog. In vergelijking tot de afgelopen dagen was de wind behoorlijk afgenomen tot een lichte bries. Het lijkt wat eentonig te worden maar het is natuurlijk een kwestie van slijpen, slijpen en nog eens slijpen. Het programma van vanavond:

  • Aangelijnd en los volgen (het achtje)
  • Aangelijnd volgen langs linie
  • Vooruitzenden met uitgesteld apport
  • Kort apport te land
  • Kort apport uit rietkraag
  • Verloren apport uit dichte dekking

Aangelijnd en los volgen (het achtje)
Moest het vorige week echt nog met correcties op een slepende lijn, deze keer ging zowel het aangelijnd als het los volgen eigenlijk heel erg goed.
De foto door Sandra laat (toevallig ;-)) mooi zien dat waar de baas kijkt, de hond kijkt. Jaja!

Net als voor de meeste andere honden vormde het volgen vanavond niet echt een probleem. Dat is mooi want de afgelopen dagen toonde Bauke op de meest simpele dingen nog stevig verzet. Een lekkere start

Aangelijnd volgen langs linie
Alle combinaties op een rijtje en één voor één volgen de honden hun voorjager voorlangs en achterlangs. Een enkele keer toonde Bauke lichte interesse voor zijn zittende collega’s. Met een even lichte correctie was dat vlot rechtgezet. Prima tweede stap,

Vooruitzenden met uitgesteld apport
Bij deze oefening stond ik eigenlijk een beetje te slapen. Bauke zat rustig naast me terwijl ik wachtte op de dummy die geworpen zou worden kwam dat moment niet. De dummy bleek allang te liggen. Nou ja…. Bauke vooraan gestuurd. Hij ging vlot weg, kreeg het commando vast en bracht de dummy ook weer vlot terug. Helemaal goed zeg! Nou, niet helemaal.  Vol trots kwam Bauke met de dummy op me af maar had geen enkele intentie om hem ook te brengen. In plaats daarvan ging Baukmans even een ererondje maken. Na wat stevig ingrijpen kwam Bauke met de dummy toch binnen. Niet goed natuurlijk maar we tellen onze zegeningen. Gisteren hadden we nog een lange lijn nodig om het apport uberhaupt uit te kunnen voeren. Nu ging het in tweede instantie zonder lijn. Het appèl begint er weer een beetje in te komen.

Kort apport te land
Apport van de dummy leverde behalve een slordige laatste 10 meter geen problemen op.

Bauke ging veiligheidshalve heel even aan de veiligheidsriem. Hiermee bedoel ik dat de lijn afgaat maar dan aan beide einden vastgehouden, los om de nek van de hond zit. Als de hond ingezet moet worden laat je simpelweg één eind los. En met die laatste 10 meter? Daar hadden we al wat ervaring mee dus komen we hier binnenkort vast wel uit.

Kort apport uit rietkraag
Terwijl de schemering inzet doen we nog een kort apport uit de rietkraag. Opmerkelijk is dat naar mate er meer honden geweest zijn het voor de volgende honden lastiger blijkt om de dummy te vinden. Het lijkt wel alsof de ‘oude’ valplaatsen voor afleiding zorgen. De eerste keer begreep ik het signaal van Hans verkeerd. Ik dacht dat Bauke de dummy had en floot (ter ondersteuning) het KomVoor! signaal. Het goede nieuws was dat Bauke goed voorkwam. Het slechte nieuws: géén dummy. Maar een eenmaal gegeven commando moet doorgezet worden dus na het correct voorkomen en belonen zette ik Bauke opnieuw in. Deze keer kwam de dummy (met een beetje hulp van Hans) wel binnen.

Verloren apport uit dichte dekking
Met een stapel dummy’s verdween Hans het bos in. De schemering zette inmiddels stevig door. Bauke mocht als eerste verloren zoeken. Op een meter of vier van de bosrand zette ik Bauke in. Na 10 tellen rust kreeg hij het commando ZoekApport! waarop hij spoorslags de dekking in ging. Na een aantal minuten kwam Bauke met dummy weer tevoorschijn om, natuurlijk met een wat rommelige laatste 10 meter, deze ook binnen te brengen.

De komende week nog maar even flink doorzetten op het plaatshouden. Dat lijkt vooralsnog het zwakste onderdeel.

Al met al is de baas vanavond, gezien de afgelopen dagen, best tevreden…. en dat is ie!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.