KNJV week 21: Er komt lijn in….

De herovering van Mysteryland…

De sporen van Mystery Land vervagen langzaam met iedere vrachtwagen die het parkeerterrein aan De Paviljoenlaan verlaat. Temidden van dit logistieke geweld verlaat een bruidspaar in Rolls Royce het Haarlemmermeerse bos, gevolgd door een sliert auto’s met glimmende linten aan de antennes. Zij maken plaats voor een bescheiden groep voorjagers die, onder leiding van Hans Rolloos, beginnen aan de 20e trainingssessie van dit seizoen.

Het weer is prima: een voorbode van de aangekondigde nazomer die, volgens de berichten op de radio, morgen en overmorgen zal plaatsvinden. Weinig wind, zonnetje een graad of 18. Heerlijk weer om te trainen dus

Met drie weken voor de KNJV proef is het een kwestie van slijpen, slijpen en nog eens slijpen. Natuurlijk wel zorgen voor variatie. Het moet wel leuk blijven. Flip, Diesel, Max, Sam, Lizzie en Bauke maakten zich op voor het eerste onderdeel.

Los en aangelijnd volgen…
Voor de verandering had Hans het parcour (het bekende achtje) nu eens langgerekt van vorm gemaakt vlak langs een bosrandje. De meeste combinaties liepen het achtje vrij routinematig. We moeten er wel aan denken dat het rondje aangelijnd lopen ook de basis is voor het rondje los. Dus allert lopen in stevig tempo, duidelijk wenden, ruim om de paaltjes, zorgen dat de hond wel attent moet zijn.

Bauke zit in het overgangsregime tussen veldwerk en het werk na het schot. We moeten weer over tot de orde van dag. Dus doen we alles aan de lijn. Bij het tweede rondje sleept de lijn over de grond. Dat is maar goed ook want ik moet tot twee keer toe, tijdens het lopen, met een stevige voet op de lijn duidelijk maken waar de grenzen liggen.

Hierna verkassen we naar de grasstrook tussen water en bos voor de apportonderdelen.

Vooruitsturen met apport…
Vanaf het inzetpunt zelf met de hond de dummy wegbrengen. Terugkereren, even rust en dan inzetten.

Het vooruitsturen met een (verloren) apport ging aan de lange lijn prima. Hans nam de lange lijn vanuit het midden van het parcour. Hierdoor konden we onder gecontroleerde omstandigheden toch een redelijk grote afstand overbruggen.

Bauke sprong niet in, ging vlot weg en bracht de dummy ook weer in een rechte lijn terug. Ik kon de dummy aanpakken, Gezien de omstandigheden een prima resultaat. We hebben de (lange) lijn weer te pakken.

Vrijwel alle honden deden dit prima. Een enkeling nam op de terugweg een toeristische route door het riet, maar we zullen later zien dat dit ruimschoots goed gemaakt werd.

Vooruitsturen, komen op bevel…
Over het zelfde parcour werden de honden nogmaals ingezet. Alleen volgende er nu geen apport maar kregen de honden op 30-35 meter het commando KomVóór!  Voor alle honden geen probleem. Bauke deed ook dit, weliswaar aan de lange lijn, redelijk. De laatste twee meter kunnen beter. Baukmans heeft nu de neiging om direct omgekeerd te gaan zitten. Klaar voor de volgende actie. Met correctie levert dat een hond op die een beetje scheef voorkomt. Niet helemaal strak dus. Komende periode even aan werken.

Kort apport van dummy te land…
Apport van een dummy die op een afstand van 30-35 meter valt. Ook dit gaat bij alle honden goed. Bauke heeft er toch het koppie niet helemaal goed bij want moet eigenlijk te lang zoeken naar de dummy die gewoon in het matig lange gras ligt. Uiteindelijk is de dummy toch binnengekomen. Komende periode wel de puntjes op de ‘i’ zetten.

Correct voorkomen en afgeven…
Bij een apport hoort natuurlijk niet alleen het vlot ophalen van het stuk wild of de dummy. Ook het correct afgeven hoort daarbij. Belangrijk onderdeel is het aanleren van rust met een dummy in de bek. De hond moet straks immers met het apport in de bek voor je blijven zitten totdat jij het aanpakt.

Het principe is simpel: De hond krijgt het apport aangeboden. Op het moment dat hij wil pakken het commando Vast! om direct daarna  met de ene hand de onderkaak van de hond te ondersteunen en met de andere hand te aaien en te prijzen. Doel is de hond belonen voor het vasthouden van het apport en het voorkomen dat de hond de kop (met daarin de dummy) laat zakken en zelfs de dummy laat vallen. Pas bij het commando Los! pakt de voorjager de dummy aan en laat de hond los. Na het commando Los! de hond NIET BELONEN. Loslaten is nodig. De poelier heeft liever eenden waar geen hond meer aan vast zit 😉 maar we moeten loslaten van apport eigenlijk gedogen en niet stimuleren.

De uitvoering is vaak wat lastiger: Een hond die het niet gewend is zal deze oefening als dwang ervaren. Geen paniek! Dat is het ook. Vooral rustig blijven en je richten op momenten dat je kunt belonen. Ook al houdt de hond de kop met de dummy maar een paar seconden omhoog, direct belonen, prijzen, aaien. Vervolgens het commando Los!, direct de dummy zachtjes uit de bek nemen en NIET BELONEN!!. Iedere keer ga je de tijd dat de hond het apport moet vasthouden uitbreiden.

Met Bauke trainen we het vasthouden ook voorafgaande aan voedertijd. De bak met eten wordt zoals gewoonlijk klaargemaakt. De hond zit (zoals gewoonlijk) keurig op z’n plek te wachten totdat hij toestemming krijgt om te gaan eten. Maar voordat deze toestemming komt moet Bauke eerst de dummy even correct vasthouden en op commando pas weer loslaten. Daarna pas volgt het heerlijke maal als beloning voor het vasthouden van de dummy.

Kort apport van eend te land…
Het apport van de eend ging, op één na, bij geen enkele hond goed. De actie was op zich vlot maar leidde bij alle honden tot uitgebreide verkenning van de eend in plaats van een vlot apport.

Zelfs wanneer de buitdrift aangewakkerd werd leidde dat niet tot oppakken van de eend. Met één uitzondering….

Max en Luc: de mannen van de dag…
Nieuw-Vennep kan trots zijn. Daar waar alle honden het af laten weten doet Max het wel. Met steun van voorjager Luc en bewonderende, aanmoedigende kreten uit de groep apporteerde Max de eend en bracht deze bij Luc.

Geweldig resultaat. Met een grote grijns nam Luc zijn plaats in de lijn weer in. De grijns bleef tot ruim na het koffiedrinken 😉

Volgende week de een na laatste trainingm daarna de laatste onder het geweer….

Bauke zit weer aan de lijn en op de goede lijn. We gaan er komen…. en dat gaan we!

2 gedachten over “KNJV week 21: Er komt lijn in….”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.