KNJV week 19: The day after….

“En…, hoe ging het vanavond op de KNJV training?” Dat is natuurlijk de brandende vraag waarmee u aan dit stukje bent begonnen. Voor de verandering is het antwoord op die vraag deze week eens heel erg kort: Niet!

“Hoe ging het aangelijnd en los volgen?” Op zich heel erg goed, alleen na afloop aanlijnen was volgens de Baukman geen goed idee. De ouverture van een eentonige avond met als centrale thema ‘niet’. “Hoe ging dan het vooruitzenden met uitgesteld apport?” Nou, niet. “Maar het markeerapport dan?” Ook niet. Tot drie keer toe werd het markeerapport op 30 meter helemaal niets. Bauke had dus ook drie keer géén succes. Niet recht op de lijn en op het zicht gelopen? Dan ook geen dummy. Hans was alert en werkte goed mee. Na verloop van tijd een vierde poging, zeer korte lijn. Het markeren ging goed alleen het voorkomen met de dummy niet.

“Ok…, maar het verloren apport uit dichte dekking dan? Da’s toch een van Bauke’s favoriete onderdelen?” Nou, niet!
“Nou ja zeg…, en het verloren apport vanuit dichte dekking dan?” Nou, ook niet!

We hebben het er niet bij laten zitten. Op vrijwel alle onderdelen hebben we ingegrepen en getracht om een onderdeel toch positief af te sluiten. Bij de meeste onderdelen lukte dat wel maar het was duidelijk dat Baukmans er met z’n koppie niet bij was.

“Erg hè, dat het zo’n teleurstellende avond was?” Nou nee, Niet!

“Hè…?” Nee, wij vonden het niet zo heel erg dat het vanavond met Bauke helemaal niets is geworden. Dat zit zo…  Bauke is een jonge Duitse Staande Draadhaar. Op dit moment is hij 10 maanden en twee weken oud. Gisteren heeft dit jonge draadhaartje een indrukwekkende dag gehad. Z´n eerste serieuze ervaring met veldwerk tijdens de veldwerkinstructiedag. Tijdens deze dag hebben we zijn aangeboren jachtdrift proberen aan te spreken. Het was een dag waarin zijn kwaliteiten als zelfstandig jagende en initiatiefrijke staande hond aan bod moesten komen. Het was de dag waarin Bauke genoot van de vrijheid om het spel met veld en wild te leren ontdekken.

Is het dan vreemd dat Bauke de dag erna vrijheid en grenzen zoekt? Dat vinden wij van niet. Is Bauke dan een hond die een harde hand nodig heeft? Nee, wel een ferme en consequente hand maar zeker geen harde. Aanstaande zaterdag gaan we met Bauke de tweede veldwerkinstructiedag, nu van Draadhaar meemaken. Dan willen we dat hij weer met zo min mogelijk druk het spel met veld en wild leert ontdekken. Daar is hij tenslotte een Staande hond voor.

Het ergste dat ik mezelf als voorjager zou kunnen aandoen is het resultaat van vanavond persoonlijk nemen. Alsof dit gedreven hondje mij een lesje zou willen leren. Nou niet dus. We hebben te maken met een opgroeiende hond die in zijn ontwikkeling soms even een dwarse dag heeft. Geeft niets… we blijven gewoon doorademen. Zaterdag weer veldwerk en in de dagen daarna halen we tijdens de training de teugels wel weer aan.

Bauke was vanavond een initatiefrijke dwarskeutel…. en dat was ie!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.