KNJV week 18: Slijpen en het machtige beest….

Grijs, grauw miezerig weer, niet echt nat maar ook niet droog, windje 3 bft.
Bauke was de hele dag nogal aanwezig geweest. Het was zo’n avond waarin er vóór de training nog even allerlei dingen gedaan moesten worden. Op het laatste nippertje kwamen Bauke en ik aanrijden. Niet echt een ideaal begin, maar het moest maar.

Met een klein groepje vertrokken we naar het trainingsveldje voor een avondje fijnslijpen en een kennismaking met het machtige beest. De onderdelen van vanavond:

  • aangelijnd en los volgen (het achtje)
  • aangelijnd volgen langs linie
  • vooruitsturen met apport
  • markeerapport
  • apport uit riet
  • kennismaking met de gans

aangelijnd en los volgen (het achtje)
Bauke mocht als eerste. Lekker beginnetje. Niet echt problematisch een paar slordigheidjes maar niets om wakker van te liggen.
Door tijdens de normale doordeweekse wandelingen spontane, en vooral niet aangekondigde, wendingen in te lassen is Bauke steeds beter op gaan letten. Ook het abrupt veranderen van tempo helpt enorm om de Baukman attent te krijgen en te houden.

aangelijnd volgen langs linie
Alle combinaties op een rechte lijn. Bauke weer als eerste. Met de hond aangelijnd voorlangs en achterlangs volgen. Geen probleem, bij een paar honden is er even minder aandacht voor de baas en de looprichting maar een klein overtuigend rukje aan de sliplijn doet wonderen. Daarna natuurlijk ‘gewoon’ en vooral rustig naast de baas zitten. Als er andere honden langskomen en Bauke blijft rustig zitten is hij natuurlijk ‘Braaf!’ hij hoort het graag, nog liever heeft hij een kriebeltje achter z’n linkeroor. Bij de enkele verleiding die aandacht opeist is een kort ‘Foei Hond!’ voldoende om even oogcontact te hebben en duidelijk te maken dat dit niet de bedoeling is.

vooruitsturen met apport
Samen met Bauke de dummy wegbrengen. Ik laat de dummy ongezien en ongeroken vallen. We lopen immers tegen de wind in. Vervolgens op 35-40 meter afstand omdraaien. Even rust en daarna commando ‘Vooráán!’ want Bauke heeft de dummy niet zien vallen. Hij loopt met de wind in de rug dus hij kan de dummy ook niet ruiken. Kortom: hij moet op zijn eigen gevoel en op vertrouwen doorlopen tot er iets gaat gebeuren. Als Bauke bijna bij de dummy is krijgt hij alsnog het commando ‘Apport!’.  Uitvoering ging lekker vlot, al was het op de laatste 10 meter wel even spannend.

markeerapport
Tja het was te merken dat we op markeerapport getraind hadden. Met de wind in de rug ging Bauke in een rechte streep op de dummy af en ook weer in een rechte lijn terug. Weliswaar een lijn die niet bij de baas uitkwam maar toch een rechte lijn. Met een paar stapjes naar rechts stapte ik tijdig in de route. Bauke vol in de remmen, toch nog binnengebracht, niet mooi afgegeven maar wel binnen.

apport uit riet
Het apport uit riet ging ook vlot. Bauke was vlot weg en na een paar minuutjes kwam hij uit het riet met de dummy in de bek. Maar toen….. ging meneer de clown uithangen en vooral de baas uitdagen. Rustig Chris, blijf ademhalen…. Denk aan je adrenalinepeil. He lijkt wel alsof hoe meer Bauke moeite moet doen om de buit te vinden, hoe meer hij er van wil genieten. Hoe meer ik er bovenop zat (of eigenlijk zou willen zitten) hoe meer Baukmans genoot van zijn macht. Door rustig te blijven en vooral niet achter hem aan te lopen maar juist weg was de lol snel van dit spelletje af. De clown had de groep even vermaakt, had geen applaus gekregen en ging door zijdeur af. We blijven dus doordeweeks gewoon aan de lange lijn trainen. Die enkele keer dat Baukmans nog uit de band gaat laten we rustig voorbij gaan

kennismaking met de gans
We sloten af met een kennismaking met een gans. De meeste honden waren toch wel een beetje onder de indruk van het (relatief) enorme beest. Bauke was zeer belangstellend en was na enkele ogenblikken duidelijk aan het verkennen wat hij er mee aan moest en vooral waar hij het zou moeten vastpakken. Ook hij snapte kennelijk dat zijn nog jongen bekkie niet ver genoeg open kan om de gans om het lijf te vatten. Met de gans aan de lijn maakte alle honden kennis. Wij gaan in de komende dagen de kennismaking nog wel eens herhalen.

En toen was er (geen) koffie…
Tja, het was kennelijk niet duidelijk genoeg afgesproken want terug bij de auto’s had niemand koffie meegenomen. Laten we hopen dat dit volgende week weer geregeld is. Even napraten met een bakkie is wel zo gezellig.

Bauke was vanavond een lekker hondje om mee te trainen…. en dat was ie.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.