Van kaart tot vork: Ganzenstoof met kriekenbier

Een iets aangepaste uitvoering van een favoriet recept: Stoverij van Gans in Kriekenbier. Heerlijk bij rode kool of stamppot, maar ook heerlijk op een vers gebakken baquette of petit pain.

foto van ganzenstoof op het oliestelHet is al weer even geleden dat er een stukje op draadhaarbauke.nl verscheen. Door omstandigheden zijn Bauke en Baas minder in het veld dan voorheen. Het is niet anders. Maar niet getreurd: ook al heeft Bauke ze niet hoeven apporteren, de baas had toch een vracht aan gans in de vriezer. Tijd voor een kriekenstoof… “Van kaart tot vork: Ganzenstoof met kriekenbier” verder lezen

Schadebestrijding in de tarwe: snelle snack…

Uitzetten van de lokstal

Voor het eerst dit jaar zouden Bauke en baas mee mogen op schadebestrijding. De telefoon piept: “verandering van plan: we spreken af bij een andere boer…” En dus melden we ons ruim voor het afgesproken tijdstip op het afgesproken erf.

“Schadebestrijding in de tarwe: snelle snack…” verder lezen

Van veld tot vork: Hazensoep

Een pan met hazensoep

Een onverwacht genoegen…, niet een bak met hazenpeper maar een bak met hazenbouillon ontdooien. En dus kwam er een recept van Het Brabants Jachthuis tevoorschijn en maakten we hazensoep met paddestoelen.

“Van veld tot vork: Hazensoep” verder lezen

Van veld tot vork: haasrugfilet in port

Haasrugfilet in portjus

Ineens is daar hét moment… Dat moment dat iedereen vreest. Het moment waarop je vriezer te klein blijkt. Het moment waarop je besluit om die twee hazen te ontdooien. En dus verdwenen er karkassen en botten in de pan voor wildbouillon. De lopers verdwenen in een marinade om later in de hazenpeper te gaan. En dan heb je ook nog de rugfilets. Aan de slag..!

“Van veld tot vork: haasrugfilet in port” verder lezen

Van veld tot vork: Ganzenworst…

Witgevroren Porkert-8

Worst draaien? Dan M.E.N.G.K.O.U.D op je knokkels laten tatoeëren. Dat is de allesoverheersende tip van Meneer Wateetons in zijn standaardwerk ‘Over Worst’. Ook Jiri Brandt drukt ons in zijn veelbekeken masterclass ´Zelf verse worst maken’ op het hart om vooral koud te werken: “de temperatuur van het deeg moet niet boven de zes graden uit komen”. En dus lag onze Porkert nr 8 in de vriezer te wachten op actie.
Het zou 14 ganzenworsten opleveren.

“Van veld tot vork: Ganzenworst…” verder lezen

WBE Ganzendag-2

Dag 2 van de gecoördineerde ganzenbejaging rond Schiphol. Vorige week zaterdag was de eerste dag van de actie die op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu plaatsvond. Zagen we ze vliegen? Nou en of!

“WBE Ganzendag-2” verder lezen

Jacht, honden en ijs: kantje boord…

Natte plunje na een gevaarlijk avointuur | foto: Gerrit van Alphen

Zuid-Hollandse jager Gerrit deelde een foto met ons. En nu eens niet een foto van z’n hond Vera in actie. Neen, een foto van z’n natte plunje. Gerrit wil hier graag het schokkende verhaal achter de foto, als indringende waarschuwing, met ons delen: “Hoe meer er alert blijven en leren hoe beter.”

“Jacht, honden en ijs: kantje boord…” verder lezen